Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

RADI DOMAĆI NA PUTU: Dušan svaki dan prelazi granicu da bi išao u školu u Srbiji!

Učionice OŠ ‘Kizur Ištvan’ prepune su talentovanih i vrednih mališana. Među njima je i Dušan Vereb, učenik sedmog razreda, vispren i elokventan dečak, u čijoj školskoj torbi, pored knjiga, uvek mora da bude i pasoš jer svakog dana u školu putuje iz mađarskog mesta Tompa, prenosi Subotica.com.

Bez obzira što od kuće do škole ima dvadesetak kilometara, Dušan sa svojim roditeljima Antalom i Karolinom, na časove kreće i do sat i po vremena ranije jer svakog dana prelazi granicu na prelazu Kelebija.

“Dušan je išao u vrtić ‘Naše nade’, potom u predškolsko u Mađarskoj gde je i krenuo u školu. Međutim, kako ja pričam srpski, on je takođe želeo da nauči i u drugom razredu je krenuo u OŠ ‘Sečenji Ištvan’ na Kelebiji, gde je išao do četvrtog razreda”, ispričao je Dušanov tata Antal.

“U ‘Kizur’ je dolazio na okružno takmičenje iz matematike i svidela nam se škola. Dušan je želeo da nastavi da uči na srpskom jeziku i odlučili smo se da to bude u ‘Kizuru'”, dodao je.

Čekanje na granici i svakodnevno putovanje Dušanu, odlučno kaže, ne pada nimalo teško jer je atmosfera u školi sjajna i uvek jedva čeka da stigne i bude sa drugarima.

“Bude nekada da duže čekamo. Ali carinici i policija me već poznaju, kažu kako sam porastao pred njihovim očima. Kada su veće gužve ili upadnemo u smenu na granici, ja uzmem i radim domaći ili čitam. Jednom mi je carinik otvorio i prelistao knjige, nije verovao da idem u školu”, smejući se kaže Dušan.

“Stvarno mi nije naporno. Volim tu dobru energiju u ‘Kizuru’, toliko smo bliski sa nastavnicima, svi smo kao jedna velika porodica. Sviđaju mi se i metode učenja, naročito matematike i fizike, ali i jezika”, priča on.

Iako kod kuće i sa okolinom u Mađarskoj priča mađarski, Dušan govori srpski kao da mu je maternji jezik.

“Na početku je malo bilo teško da učim na srpskom, ali malo pomalo i to sam savladao. Perfektno pričam mađarski, srpski i engleski jezik, a voleo bih da naučim i španski i francuski”, dodaje Dušan.

“Pošto ne znam gde ću ići u srednju školu, u Kelebiji, sa mađarske strane, idem vanredno u školu, polažem ispite iz svih predmeta”, objašnjava.

U obe škole, Dušan je odlikaš i dete za primer.

“Prirodne nauke se poklapaju, razlika je samo u tome šta je kad u programu. Nekada se nešto prvo uči ovde, nekada u Mađarskoj, ali ja to što naučim iskoristim posle kada mi treba. U školama ne učimo samo gradivo, već i kulturu, a i tu se mađarska i srpska kultura poklapaju. Najteža mi je gramatika, a i istorija, jer se neke činjenice drugačije tumače”, ozbiljno priča dečak čija je želja da postane mađarski ambasador u Srbiji.

“Drugari mi kažu da ću postati političar jer puno pričam, a beskorisno. Pričam, a ne govorim ništa”, dodaje uz smeh.

Dušan i njegovi roditelji aktivno učestvuju u svim dešavanjima koje organizuje škola.

“Želeli smo na neki način da se zahvalimo školi što nam je omogućila da Dušan ovde uči i tako smo predložili da organizujemo vašar. Prvi je bio pre dve godine, a sada smo sa divnom učiteljicom Jasminom opet organizovali ‘Kizurko’ koji je bio dobrotvornog karaktera. Drago nam je što je sakupljeno došta novca i što smo pomogli devojčicama”, iskreno će Antal i Karolina.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Subotica.com
Foto: Subotica.com

YOU MAY LIKE