Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 5 years ago

By admin

RACIJA U SRPSKIM FIRMAMA U ČIKAGU: Službenici Imigracionog servisa legitimišu zaposlene u potrazi za “ilegalcima”

Redakcija portala Serbian Times upravo je dobila pouzdanu informaciju da su službenici Imigracionog servisa od jutros krenuli u raciju po srpskim komopanijama u Čikagu i okolini.

-Do sada su bili u tri kompanije. Dolaze sa potpisanim nalogom sudije, traže da razgovaraju sa vlasnikom kompanije ili nekim odgovornim licem i legitimišu redom. Od vlasnika kompanije takođe traže spisak zaposlenih, ističe naš izvor zaposlen u jednoj od kompanija koje su se jutros našle na udaru.

Prema najnovijim informacija do kojih smo došli nijedan zaposleni u srpskim kompanijama koje su danas bile kontrolisane nije uhapšen niti je u procesu deportacije. U sve tri firme nam je potvrđeno da su agenti iz Službe za imigraciju dolazili kod njih, da su konstatovali činjenično stanje, a pošto nisu naišli ni na jednu sumnjivu osobu, napustili su kancelarije.

Da podsetimo, pre nešto više dve nedelje deportovan je jedan Srbin iz Njujorka, ali njegova deportacija nije nastupila posle akcije Službe za emigraciju, nego je uhapšen u kancelariji, tokom intervjua.

TRAMP VEĆ JEDNOM ODLOŽIO DEPORTACIJE

Inače, masovna deportacija ilegalnih imigranata, koja je bila najavljena još pre dve nedelje i čiji je epicentar trebao da bude u širem regionu grada Čikaga, u zadnji trenutak je odložena odlukom predsednika Sjedinjenih američkih država Donalda Trampa.

On se tom prilikom oglasio na Tviteru, gde je poručio kako je deportacije odložio da bi “video da li demokrate i republikanci mogu da se dogovore oko rešenja za rupe u sistemu azila i problema na južnoj granici SAD”.

“Ako ne bude dogovora, deportacije počinju!”, napisao je Tramp 23.juna.

On je ranije nadležnim službama naložio da sprovedu masovnu deportaciju migranata kojima je već dostavljeno rešenje da moraju da napuste SAD.

Mediji su spekulisali u kojim će gradovima početi deportacije, pominjani su veliki centri poput Čikaga, Hjustona, Majamija i Los Anđelesa, ali i Atlante, Baltimora, Denvera, Nju Orleansa, Njujorka i San Franciska.

ŠTA RADITI AKO VAS UHVATE

Čikaški advokati koji se bave pravima emigranata pre dve nedelje su upozoravali da će u akciji Službe za imigraciju i carine (ICE) najviše biti pogođen Čikago, a tom prilikom su dali i pravna uputstva za one imigrante koji se budu suočili sa službenicima i deportacijom, kao i brojeve telefona na koje se mogu obratiti za pomoć, a koje na jednom mestu možete naći ovde.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut je tada izjavila da je naredila policiji da onemogući pristup bazi podataka Službi za zaštitu carina i granica, dok je gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti rekao da “nadležne službe u Los Anđelesu nikada neće učestvovati u takvim racijama”.

NAREDILA POLICIJI DA OPSTRUIRA IMIGRACONI SERVIS: Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut

Članovi Trampove administracije tvrde da će biti deportovano milion migranata kojima je već naređeno da napuste zemlju. Ipak, najveći broj migranata koji je tokom jedne godine deportovan iz SAD je 435.000 i to je bilo 2013.

Tekst: E.S.T. Foto: Immigrantjustice

YOU MAY LIKE