Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

PUTINOVA OSVETA: Potpisao zakon kojim 500 zapadnih aviona ostaje u posedu ruskih kompanija

Još uvek je nepoznato šta će biti sa stotinama aviona koje su ruske aviokompanije uzele u zakup od stranih kompanija, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon koji omogućava kompanijama da registruju te avione i nastave da lete njima.

Ruski državni mediji preneli su da će novi zakon omogućiti ruskim aviokompanijama da koriste te avione unutar Rusije.

Neki od tih aviona iznajmljeni su i od Irske, članice Evropske unije (EU).

EU je prošlog meseca zabranila prodaju i izdavanje aviona Rusiji, što je deo sankcija uvedenih Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Kompanijama je dat rok da do 28. marta prekinu sve ugovore sa ruskom stranom.

Ruska agencija za vazdušni saobraćaj savetovala je avio-kompanije sa avionima registrovanim u inostranstvu da ih “ne iznose” iz zemlje zbog rizika da bi mogli da budu vraćeni. Sa druge strane, sankcije sprečavaju zapadne kompanije da obezbeđuju rezervne delove i održavanje ruskim avio-kompanijama, a analitičari kažu da je nejasno da li su avioni više osigurani.

Različite procene govore da je broj aviona u stranom vlasništvu koje upravljaju ruske avio-kompanije na oko 500 ili više, a velika većina njih je bila u Rusiji kada je rat počeo 24. februara. Konsultantska kompanija za avijaciju “Ishka” procenjuje da su avioni u stranom vlasništvu vredni 12 milijardi dolara, skoro polovina od toga dali su zakupci sa sedištem u Irskoj.

Prema konsultanskoj kompaniji za avijaciju IBA, kompanija koja je najviše izložena ratu je AerCap sa sedištem u Dablinu, sa 152 aviona u vrednosti od skoro 2,4 milijarde dolara koji lete, i nalaze se parkirani ili uskladišteni u Rusiji ili Ukrajini.

Sankcije takođe utiču na dva vodeća svetska proizvođača aviona, američki Boing i evropski Erbas. Prema “JPMorgan-u”, Boeing ima 35 svojih 737 Mak i 777 kargo aviona po narudžbi ruskih avio-kompanija, uključujući 30 koje je trebalo da budu isporučene ove godine, a Erbas ima narudžbine za 27 aviona od ruskih avio-kompanija, a očekivalo se da će sedam od njih biti isporučeno ove godine.

Izvor: Blic Foto: Wikipedia, Pixabay

YOU MAY LIKE