Chicago, IL
45°
Fair
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 41°F
Wind: 9mph S
Humidity: 62%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
45°F
43°F
41°F
41°F
39°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

PUTINOV MANIFEST ZA BALKAN: Pomoći Srbiji da postane nezavisni centar moći u regionu!

Iako je otkazivanje posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dovelo u pitanje diplomatske odnose između Srbije i Rusije, Moskva ne planira da se odrekne srpskog predsednika Aleksandra Vučića. To potvrđuje i komentar objavljen u jednom od najvažnijih ruskih medija – RIA Novostima koji potpisuje jedan od omiljenih Putinovih novinara Pjotr Akopov. Tekst se stoga slobodno može tumačiti kao nezvanični manifest Putinove politike na Balkanu u ovom trenutku.

Ovaj komentar je značajan jer se prvi put od početka ruskog napada na Ukrajinu jasno počinje govoriti kako u Kremlju vide ovdašnju regiju i Srbiju i na posletku, šta od nje žele.

„Rusiji je dovoljno da posmatra ponašanje Evropljana i istovremeno stalno jača svoju prisutnost u Srbiji. Ne samo ojačati, nego je, što je više moguće, proširiti, koristeći kako potencijale međusobne simpatije tako i zajedničke geopolitičke interese. Nije potrebno samo da Srbija postane naša ispostava u Evropi – moramo joj pomoći da postane nezavisni centar moći u regionu. Da, relativni centar moći, ali onaj koje bi mogao da izdrži sve dok globalne promene ne dovedu do novog odnosa snaga, kako u Evropi tako i na svetskoj pozornici u celini. Tokom tri veka naših odnosa sa Srbima, doživeli smo toliko preokreta da nema razloga da ne verujemo u to da ćemo i mi iz sadašnje krize izaći časno – i to jači nego što smo u nju ušli“, napisao je Akopov.

Zatvoreno nebo

Ono što novinaru RIA Novosti, a verovatno i čitavoj Rusiji predstavlja trn u oku jeste blokada dolaska ruskog šefa diplomatije u Srbiju, a iza kog, prema njegovom mišljenju stoje Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija.

“Srbija nije članica EU i nije zatvorila svoje nebo ruskim avionima, a takođe još uvek nije uvela sankcije protiv Lavrova. Štaviše, sva ova tri meseca Beograd ostaje jedini evropski grad iz kojeg postoje letovi u Moskvu, na isti način možete leteti i u konta smeru, i to samo avionima Er Srbije. Teoretski, Lavrov bi mogao da koristi jedan od ovih letova, ali naše ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da testira razum EU”, smatra Akopov.

Kada je reč o našim susedima koji su zatvorili vazdušni prostor za Lavrova, novinar smatra da su one ulaskom u EU i NATO potpuno izgubile suverenitet.

“Stoga ih je sada beskorisno podsećati da poreklo duguju Rusiji. Zapad želi da uspostavi vojnu kontrolu nad regionom, ali ne želi da preuzme odgovornost za životni standard siromašnih zemalja koje čeka mračna budućnošću. To se prvenstveno odnosi na Bosnu i Hercegovinu, ali i na Albaniju i Severnu Makedoniju”, smatra novinar blizak Kremlju.

Kada je reč u Crnoj Gori, nekada omiljenoj letnjoj destinaciji Rusa, novinar podseća da je njegova zemlja uložila ogromnu količina u ovu državu, a da je ona posle svega ipak izabrala NATO.

“Sada im se već prekidaju sve veze s Moskvom, a njihove vlasti, za razliku od Mađarske, ni ne pokušavaju da brane nacionalne interese”, navodi novinar.

Srbija ostaje omiljena ruska država

Novinar dalje objašnjava kako je Balkan oduvek bio bojno polje velikih carstava, različitih civilizacija i koje su se borile protiv Osmanlija i Habzburške monarhije, da bi ga od toga na posletku spasili Rusi.

“Pre vek i po Rusija je osigurala suverenost balkanskih zemalja, a nakon rata oni su postali naši saveznici Raspad SSSR-a i krvavi raspad Jugoslavije doveli su do toga da je Balkan postao plen EU, ali plen s kojim EU ne zna šta bi radila”, dodaje Akopov.

Novinar smatra i da sada, kada je konfrontacija između Zapada i Moskve dostigla vrhunac, EU pokušava da ubrza integracioni proces zemalja zapadnog balkana koje žele da postanu članice najvećeg evropskog saveza kako bi sprečila da Moskva “zamuti vodu u ovom regionu”.

“Zapadni Balkan sve se više percipira kao jednuaod zona konfrontacije. Ali, opšte ekonomsko stanje u EU sledećih godina definitivno neće biti pogodna za integraciju novih članica: uostalom, i za to su potrebne subvencije. Još je važnije raspoloženje u samoj EU, čije stanovništvo ne želi u zajednicu sa Balkancima”, smatra novinar RIA Novosti.

U zaključku šalje najvažniju poruku srpskim zvaničnicima – da Srbija ostaje najvažnija balkanska zemlja i jedina koja pokušava da odbrani svoje odnose s Rusijom i da nema sumnje da će i Lavrov i Putin sleteti u Beograd.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / NBC News

YOU MAY LIKE