Chicago, IL
57°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 82%
Pressure: 29.43"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
57°F
55°F
54°F
54°F
55°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 32°F
50°F / 37°F
61°F / 46°F
63°F / 52°F

Published 1 year ago

By admin

PUTIN PRETI UKRAJINI: Rat bi mogao da postane ozbiljniji!

Predsednik Vladimir Putin uz osmeh je umanjio značaj munjevite ukrajinske kontraofanzive, ali je upozorio da će Rusija odgovoriti većom snagom ukoliko njeni vojnici budu izloženi dodatnom pritisku.

Govoreći na završetku samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu, Putin je invaziju opisao kao neophodan korak da se, kako navodi, spreči “zapadna zavera” o raspadu Rusije.

Moskva nigde ne žuri u Ukrajini, rekao je, a njeni ciljevi su nepromenjeni.

“Vlasti u Kijevu su objavile da su pokrenule i da sprovode aktivnu kontraofanzivu. Pa, videćemo kako će se ona razvijati, i kako će da se završi”, rekao je Putin uz osmeh.

Bio je to njegov prvi komentar o ozbiljnim gubicima koje su njegove snage pretprele u ukrajinskom regionu Harkov prošle nedelje, koji su izazvali neoubičajeno jake, javno izrečene kritike od strane ruskih vojnih komentatora.

Rusija je, u odgovor na kontraofanzivu, gađala ukrajinsku infrastrukturu, uključujući jednu branu – a Putin je rekao da bi takvi napadi mogli da se povećaju.

“Ruske oružane snage su nedavno zadale (Ukrajini) nekoliko osetljivih udaraca. Recimo da su oni – upozorenje. Ako situacija nastavi da se ovako razvija, onda će odgovor biti ozbiljniji”, rekao je.

Putin takođe kaže da Rusija postepeno preuzima kontrolu nad novim delovima Ukrajine.

Na pitanje da li smatra da akcija koju naziva “specijalnom vojnom operacijom” treba da se koriguje, rekao je: “Plan nije podložan promenama.”

“Naš generalštab smatra da su neke stvari važne, a druge sekundarne, ali glavni zadatak ostaje nepromenjen, i on se sprovodi”, izjavio je Putin. “Glavni cilj je oslobađanje cele teritorije Donbasa.”

Donbas se sastoji od dve pokrajine u istočnoj Ukrajini u kojima se pretežno govori ruski jezik, a to su Lugansk, koji je sada potpuno pod kontrolom Rusije i separatističkih snaga koje ona podržava, i Donjeck, koji Rusija delimično kontroliše.

Međutim, Rusija trenutno drži oko petine ukupne teritorije Ukrajine, uključujući veći deo južnih pokrajina Zaporožje i Herson, kao i Krim, koji je prisvojila 2014. godine i smatra ga svojim delom.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Guardian News

YOU MAY LIKE