Chicago, IL
57°
Clear
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 6mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
54°F
54°F
50°F
50°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
57°F / 43°F
54°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

PUTIN POSTAVIO DVA USLOVA ZA MIR: Ukrajina spremna da kapitulira i prihvati zahteve!

Vladimir Putin prihvatio je poziv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da otpočnu pregovore o rešavanju krize o Ukrajini i obustavi vojnih akcija, prenela je RIA.

Prvobitno je zvanična Moskva objavila da je spremna da pregovora o predaji Ukrajine. Vest je saopštio portparol ruskog predsednika Dmitri Peskov, nakon čega je Ukrajina potvrdila i svoju spremnost da započne razgovore sa Rusijom o neutralnom statusu

Ipak, neophodne su garancije bezbednosti, prenose ukrajinski mediji pozivajući se na reči savetnika ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka.

Kako je ranije naveo Peskov, predsednik Vladmir Putin je spreman na pregovore s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, pri čemu bi fokus bio na “garancijama neutralnog statusa” i “obećanju da na teritoriji Ukrajine neće biti oružja”, prenele su agencije.

To su uslovi, rekao je Peskov, koji bi omogućili postizanje “demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine”, te bi eliminisali ono što Rusija trenutno smatra “pretnjom bezbednosti ruskoj državi i narodu”.

“Predsednik je formulisao svoju viziju onoga što bismo očekivali od Ukrajine kako bi gorući problemi bili rešeni. To je neutralni status i odbijanje postavljanja i korišćenja oružanih sistema”, rekao je Peskov.

Odgovor iz Kijeva stigao je nepuna 24 sata kasnije, kada je savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihailo Podoljak saopštio da Ukrajina želi mir i spremna je za razgovore sa Rusijom, uključujući i o neutralnom statusu prema NATO alijansi.

„Ukrajina je uvek ostavljala prostor za pregovore. Između ostalog i sada, kada se Rusija odlučila na invaziju punog obima. Taj rat je neophodno obustaviti. Borbena dejstva moraju stati“, kazao je savetnik ukrajinskog predsednika Podoljak.

„Ako su razgovori mogući, trebalo bi da se održe. Ako u Moskvi kažu da žele razgovore, uključujući i o neutralnom statusu, ne bojimo ih se“, kazao je Podoljak za Rojters.

Prethodno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da će pre ili kasnije biti pokrenut dijalog Rusije i Ukrajine kako bi se borbena dejstva obustavila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / SHOWTIME

YOU MAY LIKE