Connect with us

Srbija

PUT ZDRAVLJA: Obeležena šumska staza kojom je patrijarh Pavle hodio tražeći lek (FOTO)

Published

on

Šumovita planinska staza nekad je bila jedini i najkraći put kojim su meštani Gornje Trepče stizali do manastira Vujan. Ali po svedočenju starih tuda je prolazio i najvoljeniji srpski patrijarh Pavle koji je ovde proveo deo svog monaškog života i u ovoj nadeleko poznatoj božijoj kući se izlečio od tuberkuloze 1946. godine. Dugo je bila neprohodna, ali ove jeseni stvaljene su oznake koje olakšavaju pešačenje putnicima namernicima. Signalizaciju je postavio mladi Čačanin, Stefan Lukić.

“Obeleženo je 30 lokacija duž staze duge, gotovo 7 km, za čiji prelazak je potrebno oko dva sata. Atomska Banja GornjaTrepča je od početka bila uključena dostavljajući sve potrebne informacije za pripremu projekta, kao i kod trasiranja rute”, rekao je za RINU, Stefan.

Signalizacija na stazi koja spaja manastir Vujan i Atomsku banju Gornju Trepču bila je prvi zahtevniji i teži segment projekta, a u drugom, na proleće će se praviti i kačiti tematske table sa mislima patrijarha Pavla, i planira se još jedan krak staze.

„Ovaj kraj ima veliki turistički potencijal, jer se pored atomske banje nalaze i izuzetni kulturno istorijski spomenici, prelepa priroda. Izgradnjom saobraćajnica i vazdušnih luka u blizini, ova lokacija postaje još privlačnija turistima, pa očekujemo da će uz Ovčarsko-kablarsku klisuru biti nosilac naše turističke ponude“, izjavio je Vojin Jakovljević, direktor TO Čačak iz čijeg budžeta je finansiran ceo projekat.

Da je ovom stazom pešačio i patrijarh Pavle, prisećaju se meštani koji su slušali priče koje su se prenosile sa kolena na koleno.

“Pričali su mi da je tim putem išao peške od manastira do lekara u banju Gornju Trepču. Mi smo kao deca ovuda prolazili i nadali se da ćemo ga možda sresti”, priča stari meštanin sela Gornja Trepča.

Iako su mu predviđali samo nekoliko meseci života, tad iskušenik u manastiru Gojko Stojčević, a kasnije srpski patrijarh Pavle, doživeo je iscelenje. U znak zahvalnosti ručno je izrezbario mali drveni krst koji se i danas čuva u manastirskoj riznici kao svetinja.

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio upravo ovde i da se to ne bi zaboravilo meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu – Staza patrijarha Pavla.

“To je staza zdravlja i staza isecelenja. Siguran sam da za Srbe ima simboličku vrednost. Treba da pratimo stazu patrijarhu Pavla i kao pojedinci i kao narod. Sama šetnja ovuda ima lekoviti značaj i daje mir”, kaže meštanin Milinko Gojković.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement