Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

“PUNA NAM JE KUĆA ALI UVEK IMA MESTA ZA JOŠ JEDNO DETE”: Goga ima četiri sina, a usvojila još šestoro dece! (FOTO, VIDEO)

Žena, majka, usvojiteljka, ali pre svega žena sa velikim srcem i ogromnom količinom ljubavi. U toj rečenici najbolje bi se mogla opisati Goga Štrbo, koja je u proteklih deset godina usvojila šestoro dece, koja su i danas u njenom domu, zajedno sa još četiri njena biološka sina.

“Znala sam da je to nešto posebno ali nisam mogla da sanjam koliko će mi ovo značiti u životu. Nikada se nisam pokajala… Živimo zajedno i delimo sve, i dobro, i srećne i tužne trenutke”, kaže Goga Štrabo (51), žena velikog srca iz Vinkovaca u Hrvatskoj.

Goga se prisetila kako je 2001. godine osnovala udruženje žena “Sunce” i da je kao predsednica jednom prilikom obilazila dom svete Ana u Vinkovcima. Bila je to prilika da prvi put vidi život dece u domu.

Sve je počelo zbog jedne male devojčice

Prilikom posete domu, najviše pažnje privukla joj je jedna mala devojčica koja se doslovno uhvatila za nju govoreći da je povede sa sobom. Nakon te situacije, Goga je razgovarala sa suprugom o usvajanju deteta, po mogućstvu devojčice, te su nekoliko godina kasnije krenuli i u realizaciju te ideje.

“Kada sam prvi put došla u Centar za socijalnu rad, rekla da imam četiri sina i da želim usvojiti dete, radnica me je samo pogledala i rekla: “Da vidimo i to”. Međutim, nije znala da je meni, i sada pokojnom suprugu, bila velika želja imati devojčicu. Nismo birali, svu decu volimo jednako ali smo na kraju i mi dočekali da dobijemo devojčicu” – s ovim rečima Štrbo je započela svoju životnu priču za Večernji.hr.

Prvo, drugo, treće usvajanje, niz se nastavljao

Ubrzo su usledile obvezne edukacije, osposobljavanja kao i polaganje potrebnih testova kako bi Goga i njen suprug uspeli u svojoj nameri.

Do sada je sigurnost i ljubav u njihovom domu pronašlo šestoro dece, pet dečaka i jedna devojčica. Prvo je usvojila dva dečaka od 10 i dve i po godine. Nakon nekog vremena u dom im je došla beba iz porodilišta, ponovno dečak. Ubrzo dolazi još jedan dečak s posebnim potrebama, a posle njega i mališan od tri meseca. Na kraju je u njen dom došla i toliko željena devojčica.

“Znala sam da je to nešto posebno ali nisam mogla ni da sanjam sanjati koliko će mi ovo značiti u životu. Nikada se nisam pokajala zbog svoje odluke. Živimo zajedno i delimo sve, i dobro, i srećne i tužne trenutke… Kuća nam je puna smeha i dečijh glasova. Svi se međusobno zovu “seka i braco” i što je najvažnije vole se” – kaže Štrbo.

Deca su osećajna i žele ljubav

Goga kaže i kako su sva deca jako osećajna, da i kada je tužna oni znaju da je pitaju šta joj je, da li je gladna i zašto plače.

“Kada nam dolazi novo dete u dom, a na to svi koji usvajaju trebaju biti spremni. Ja okupim decu i kažem im da imamo novog člana u porodici. Vrlo brzo se oni uklope iako je to sve veliki šok za njih, ali ne i za nas koji ih primamo i želimo. Treba pronaći način da se pristupi deci i njihovom srcu. Oni moraju osetiti ljubav, da im pristupate otvorenoga srca. Sa manjom decom je možda i lakše jer vi tu decu onda odgajate i učite o svemu. Sa starijom je zahtevnije jer njih vrlo često treba ponovo svemu naučiti. Tu su izuzetno važni razgovori”, pojašnjava Štrbo za Večernji.hr.

Dobitnica nagrada za usvojitelja

Napominje i kako je tokom svih proteklih godina imala jako dobra iskustva s Centrom za socijalnu rad, kojima se, kako kaže, uvek mogla obratiti za bilo kakav savet i pomoć.

Takođe, sve što je radila sa decom i zbog dece, prepoznato je, pa je Goga Štrbo dobitnica nagrade za usvojitelja ali i za uspehe ostvarene u unapređenju i obavljanju usvajanja za 2021. godinu. Suosnivač je i predsednik Zadruge usvojitelja “Cibale”.

“Nas je trenutno puna kuća ali ima još mesta ako bude potrebe da usvojim neko dete. Pozvala bih i druge da se odluče za usvajanje jer, na žalost, ima puno dece kojima je pomoć, sigurnost i topli dom potreban. Oni nisu za ništa krivi” zaključila je Štrbo.

PROČITAJTE VIŠE:

ULJEZ U BELOJ KUĆI: Radoznali dečačić se provukao kroz ogradu i ušao u dvorište predsedničke rezidencije!

POTRESNA SUDBINA PORODICE JEVTIĆ: Samo za praznike okuse meso, deca beru jagode da bi skupili za obuću! (FOTO)

DIJASPORA SA VELIKIM SRCEM: Balkanski biznismeni kupuju kuću porodici sa 9 dece kojoj se srušio krov! (VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Facebook / Goga Štrbo

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!