Connect with us

aktuelno

PSIHOLOŠKA POMOĆ GRAĐANIMA TOKOM KORONA KRIZE: Psihijatar sa prijateljima i decom pokrenuo kanal za komunikaciju

Published

on

Cilj im je, kako objašnjava, da ljude navedu da racionalnije razmišljaju i postupaju u kriznim situacijama

Kako bi pomogao ljudima da se što racionalnije ponašaju u kriznim situacijama poput ove sa korona virusom i prevaziđu strah, psihijatar iz Niša Dragan Vukadinović odlučio je da svake večeri bude na raspolaganju onima kojima je potreban psihološki savet i podrška. Njemu su se pridužili i drugi psiholozi, a sa građanima komuniciraju virtuelno – putem Vibera, Fejsbuka i mejla.

Da pokrenu komunikaciju sa građanima, kako kažu, navelo ih je to što ljudi od preteranog straha postupaju suprotno preporukama stručnjaka. Realan strah na aktuelnu situaciju mora da postoji i on bi trebalo da ljude drži u kući i da ih motiviše da se drže preporuka stručnjaka, ali ako se sa strahom pretera, on dovori do apsurdnih reakcija, objašnjava Vukadinović.

Primera radi, penzioneri u strahu da će da im nedostane 2-3 kilograma brašna stoje 2 sata u redu, umesto da shvate da je bolje da nemaju ta 2 kilograma brašna u kući, a da ne dobiju grip u koloni ispred megamarketa. To je totalno neracionalna reakcija

-Postoji nijansa između realnog straha koji nas motiviše da se čuvamo i onog straha koji kada pređe tu nijansu preraste u panično reagovanje, pa čak i u apsurd. Primera radi, penzioneri u strahu da će da im nedostane 2-3 kilograma brašna stoje 2 sata u redu, umesto da shvate da je bolje da nemaju ta 2 kilograma brašna u kući, a da ne dobiju grip u koloni ispred megamarketa. To je totalno neracionalna reakcija – dodaje psihijatar Vukadinović.

Njegov tim se širi, pa se pored njegove ćerke, koja je psiholog i sina studenta informacionih tehnologija, ekipi priključuju i psiholozi i medicinske sestre iz Niša, Novog Sada, pa čak i iz Norveške, navode u objavama na Fejsbuk profilu Trezvenoumlje Niš.

-Mesto na kome se razgovor obavlja je virtualno, a sa naše strane monitora su psihijatar i psiholog. Termin smo ograničili na vreme od 19 do 22 sata uveče, jer je to vreme kada smo pored kompjutera, pritom sve podatke držimo u tajnosti, na šta nas obavezuje profesija – objašnjava Vukadinović.

Cilj im je, kako objašnjava, da ljude navedu da racionalnije razmišljaju i postupaju u kriznim situacijama.

Ono što se trudimo da na ovaj način postignemo jeste formiranje pozitivnog kolektivnog stava, kako bismo bili racionalno informisani ali i da u odnosu na to dajemo optimalne načine zaštite.

Vukadinovići i njihove kolege su dostupni za razgovor od 19 do 22 sata na Viber-u preko broja 065 555 8702, mejl adresi trezvenoumlje@gmail.com, kao i na Fejsbuk profilu Trezvenoumlje Niš, preko kojeg svakodnevno u objavama i komentarima objavljuju informacije i savete o ponašanju u kriznim situacijama. Ove usluge, kažu, ne naplaćuju.

Podsetimo, i Ministarstvo zdravlja je otvorilo telefonske linije za psihološke savete. Telefon za psihosocijalnu pomoć građanima je 0800 309 309, kao i posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje: 063 7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina) i 063 1751150 ( za osobe starije od 18 godina).

IZVOR: Južne vesti FOTO: Privatna arhiva

Advertisement