Chicago
37°
Mostly Cloudy
6:56 am5:13 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 18mph WSW
Humidity: 81%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 0
WedThuFri
41/36°F
43/32°F
34/25°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

U ČAST PRVOG SRPSKOG SVECA U AMERICI: Pun manastir u Čikagu slavio Svetog Mardarija (FOTO GALERIJA)

Danas je u manastiru Svetog Save u Libertivilu kraj Čikaga svetom liturgijom obeležena slava sveca koji je manastir i podigao, Svetog Mardarija Libertivilsko, prvog srpskog episkopa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svetu liturgiju služili su episkop srednjezapadnoamerički i novogračanički Longin, zajedno sa arhiepiskopom Ruske pravoslavne crkve u Americi Petrom, uz sasluživanje brojnih sveštenika Srpske pravoslavne crkve iz skoro svih parohija u gradu Čikagu i okolini.

Manastirska porta bila je danas puna vernika, a među najbrojnijim Srbima bilo jeć i Grka, Rusa i Amerikanaca, koji su došli da se poklone moštima Svetog Mardarija, koje su bile izložene u crkvi.

Nakon liturgije vernicima i sveštenstvu se obratio episkop Longin, koji je prvo zahvalio arhiepiskopu Petru i ocu Viktoru iz Ruske pravoslavne crkve, a onda progovorio o onome u čiju čast je i služena liturgija, podvlačeći tu vezu sa Rusijom:

Ništa nije slučajno. Tako je i Sveti Mardarije, preko rodne Crne Gore i Studenice otišao u Rusiju, gde se školovao i odakle je i došaso ovde, da bude na čelu srpske duhovne misije u Americi, na čelu naše parohije. Mi često nismo ni svesni kakav blagoslov imamo, naročito mi koji živimo ovde pored njegovih moštiju. Postoje njegovi memoari i zapisi, ali mnogi još nismo svesni kakva je to ličnost bila, kakvog svetog i čestitog života, izuzetnog obrazovanja, inteligencije i dubine, a takođe i velika skromnost pastira, hrišćanskog učitelja, vođe svog naroda i divnog propovednika. Mi smo Bogu blagodarni što je otkrio nama Mardarija kao primer za ugled. Samo je važno za nas da se trudimo i ponašamo tako da nas se on ne postidi i da mu ne bude kada vidi kako se mi ponašamo. Zato se molimo Bogu da nam da snage da makar u malom budemo dostojni uzvišenog imena i uzvišene ličnosti našeg svetitelja vladike Mardarij, rekao je u besedi episkop Longin.

Nakon toga se pristupilo pričešćivanju i celivanju moštiju, gde je u prvim redovima bilo najviše dece, što je bio i najlepši prizor koji se mogao videti danas u manastiru Svetog Save u Libertivilu.

Svoju slavu Svetog Mardarija proslavili su i članovi Humanitarnog udruženja “Porijeklo”, koji su se u velikom broju okupili u manastiru.

Pogledajte kako je to izgledalo…

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!