Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
55°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 45°F
63°F / 50°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

U ČAST PRVOG SRPSKOG SVECA U AMERICI: Pun manastir u Čikagu slavio Svetog Mardarija (FOTO GALERIJA)

Danas je u manastiru Svetog Save u Libertivilu kraj Čikaga svetom liturgijom obeležena slava sveca koji je manastir i podigao, Svetog Mardarija Libertivilsko, prvog srpskog episkopa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svetu liturgiju služili su episkop srednjezapadnoamerički i novogračanički Longin, zajedno sa arhiepiskopom Ruske pravoslavne crkve u Americi Petrom, uz sasluživanje brojnih sveštenika Srpske pravoslavne crkve iz skoro svih parohija u gradu Čikagu i okolini.

Manastirska porta bila je danas puna vernika, a među najbrojnijim Srbima bilo jeć i Grka, Rusa i Amerikanaca, koji su došli da se poklone moštima Svetog Mardarija, koje su bile izložene u crkvi.

Nakon liturgije vernicima i sveštenstvu se obratio episkop Longin, koji je prvo zahvalio arhiepiskopu Petru i ocu Viktoru iz Ruske pravoslavne crkve, a onda progovorio o onome u čiju čast je i služena liturgija, podvlačeći tu vezu sa Rusijom:

Ništa nije slučajno. Tako je i Sveti Mardarije, preko rodne Crne Gore i Studenice otišao u Rusiju, gde se školovao i odakle je i došaso ovde, da bude na čelu srpske duhovne misije u Americi, na čelu naše parohije. Mi često nismo ni svesni kakav blagoslov imamo, naročito mi koji živimo ovde pored njegovih moštiju. Postoje njegovi memoari i zapisi, ali mnogi još nismo svesni kakva je to ličnost bila, kakvog svetog i čestitog života, izuzetnog obrazovanja, inteligencije i dubine, a takođe i velika skromnost pastira, hrišćanskog učitelja, vođe svog naroda i divnog propovednika. Mi smo Bogu blagodarni što je otkrio nama Mardarija kao primer za ugled. Samo je važno za nas da se trudimo i ponašamo tako da nas se on ne postidi i da mu ne bude kada vidi kako se mi ponašamo. Zato se molimo Bogu da nam da snage da makar u malom budemo dostojni uzvišenog imena i uzvišene ličnosti našeg svetitelja vladike Mardarij, rekao je u besedi episkop Longin.

Nakon toga se pristupilo pričešćivanju i celivanju moštiju, gde je u prvim redovima bilo najviše dece, što je bio i najlepši prizor koji se mogao videti danas u manastiru Svetog Save u Libertivilu.

Svoju slavu Svetog Mardarija proslavili su i članovi Humanitarnog udruženja “Porijeklo”, koji su se u velikom broju okupili u manastiru.

Pogledajte kako je to izgledalo…

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE