Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph W
Humidity: 53%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
39°F
43°F
43°F
45°F
46°F
SunMonTueWedThu
61°F / 41°F
66°F / 52°F
61°F / 41°F
48°F / 37°F
55°F / 46°F

Published 5 years ago

By Vera

PRVI SRPSKI PUTOPIS IZ AMERIKE “Obećana zemlja” pre 100 godina viđena očima jedne Jelene

Pre tačno jednog veka, u septembru 1919, Jelena J. Dimitrijević otisnula se iz Srbije i sa svog putovanja po Americi napisala prvi putopis o toj zemlji – “Novi svet ili u Americi godinu dana”, koji je sada, na svoj 100. “rođendan”, doživeo reizdanje.

Za Sjedinjene Države bilo je to vreme, ističe Jelena Dimitrijević u svom putopisu, “užurbane gradnje oblakodera, zabrane alkohola, rastućeg bogatstva, vreme kad su žene dobile pravo glasa, mada ne i dalju političku ravnopravnost i vreme kad su imućne porodice poslugu zamenile prvim kućnim aparatima”.

Bilo je to vreme često isticanih društvenih sloboda, ali i vreme velikih klasnih razlika i surove rasne diskriminacije.

“Dimitrijevićeva je videla mnoge slobode i nova prava, pre svega za žene, graditeljski i tehnički napredak, ali i tvrdokorni rasizam i opsesiju novcem.”

“Putujući zajedno sa Jelenom Dimitrijević, prvom srpskom svetskom putnicom, današnji čitalac neposredno doživljava ondašnju Ameriku jer su događaji i osećanja tako živo predstavljeni da postaju deo ličnog iskustva”, istakla je dr Biljana Dojčinović, redovna profesorka na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za knjigu koja je objavljena u Laguninoj ediciji “Savremenice”, koja je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja 19. veka i s početka 20. veka.

Dr Dojčinović je priredila knjigu Dimitrijevićeve, koja je u Americi upoznala sasvim drugačiji svet od onog iz kog je došla.

“Dimtrijevićeva je videla mnoge slobode i nova prava, pre svega za žene, graditeljski i tehnički napredak, ali i tvrdokorni rasizam i opsesiju novcem. S druge strane ovaj, inače prvi srpski putopis o Americi ukazuje i na brzinu kojom su se oba sveta modernizovala”, ocenila je Dojčinović.

“Nadam se da će uskoro i ovaj putopis, poput prvog dela ”Sedam mora i tri okeana”, biti uvršten u obaveznu lektiru. U svakom slučaju – obavezno ga pročitajte, uživanja radi”, preporučuje Dojčinović.

Nekoliko decenija kasnije “američka linija” delom postaje i evropska, istakla je Biljana Dojčinović i dodala da “putopis Jelene Dimitrijević uspostavlja okvir zapadne modernosti i kulturnih opsesija koje traju praktično do danas, ali su u njemu viđene kao nove i još nepoznate”.

Pripovedanje Jelene Dimitrijević, ocenila je dr Dojčinović, pleni jednostavnošću, duhovitim opaskama i talentom da stvori dramske situacije. “Nadam se da će uskoro i ovaj putopis, poput prvog dela ”Sedam mora i tri okeana”, biti uvršten u obaveznu lektiru. U svakom slučaju – obavezno ga pročitajte, uživanja radi”, preporučuje Dojčinović.

Knjigu Jelene Dimitrijević objavila je Laguna

Jelena Dimitrijević (1862-1945) srpska je književnica, dobrotvorka i svetska putnica. Pisala je pesme, romane, putopise, eseje. Bila je bolničarka u Balkanskim ratovima i jedna od prvih članica Kola srpskih sestara. Pored nekoliko evropskih jezika govorila je i turski. Proputovala je Evropu, Severnu Ameriku i Bliski i Daleki istok. Njena književna zaostavština čuva se u Narodnoj biblioteci Srbije.

Tekst: Telegraf.rs/Tanjug Foto: Laguna

YOU MAY LIKE