Chicago
61°
Partly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 59°F
Wind: 11mph N
Humidity: 68%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

PRVI SRBIN DOKTORAND NA SORBONI: O njemu se malo zna, a poginuo je štiteći kolonu prilikom povlačenja preko Albanije! (FOTO)

O pešadijskom pukovniku, sociologu i profesoru Todoru Lj. Pavloviću iz Jagodine, prvom srpskom oficiru koji je doktorirao na Sorboni i prvom srpskom školovanom sociologu, gotovo da ništa nije napisano, čak se i ne pominje u Spomenici poginulih i umrlih srpskih oficira 1912-1918. godine.

Čak nema ni odrednicu u Narodnoj enciklopediji srpsko-hrvatsko-slovenačkoj, u kojoj su obrađeni mnogi zaslužni srpski oficiri, od kojih je većina ispod njegovog nivoa – navodi pukovnik u penziji mr Velimir Ivetić u tekstu “Oficiri iz Jagodine – najzastupljeniji pripadnici vrha vojne intelektualne elite Kraljevine Srbije u 20. veku” u časopisu “Koreni” jagodinskog Istorijskog arhiva “Srednje Pomoravlje”, objavljenog 2003. godine.

Pavlović je i prvi građanin Srbije koji je odlikovan francuskom Legijom časti, sa tri Karađorđeve zvezde za hrabrost i vojničke zasluge, Zlatnom medaljom za hrabrost i sa četiri spomenice.
Jedna ulica u Beogradu ponela je njegovo ime, ali joj je 1948. godine vraćen naziv Esad-Pašina. Diplomirao je u Parizu 1909. godine na Visokoj školi društvenih nauka, sociološkopedagoškom odseku, a doktorirao na Sorboni 1911. godine tezom “Demokratski ideal i vojna disciplina”.

Disertacija je odmah štampana u Parizu, postala je deo obavezne literature u francuskim vojnim školama i stigla u biblioteke mnogih zemalja, među kojima su bili i mnogi univerziteti u SAD. Temu je posvetio kraljeviću Đorđu.

Bio je istaknuti vojni pisac, profesor Vojne akademije i najmlađi član njenog saveta u 20. veku, jedan od najsposobnijih i najzaslužnijih ratnih komandanata, koji je uvek jurišao na čelu svog bataljona i puka, a bio poslednji u odstupanju. Poginuo je kada je bio na začelju zaštitnice prilikom povlačenja preko Albanije krajem 1915. godine. Nije bilo nikoga ko bi izvukao telo, pa je ono postalo plen Arnauta – kaže za “Novosti” istoričar Dragoslav Dedić, koji je o njemu pisao u nedavno objavljenoj knjizi “Jagodina u Prvom svetskom ratu” i dodaje da je donedavno bilo nepoznato da je Pavlović bio i najuticajniji član uređivačkog odbora nezavisnog vojnog lista “Vojska”.

Inspirisan Dedićevim tekstom, Aleksandar Racić, koji radi prezentaciju Istorijskog arhiva na internetu i održava društvene mreže i sajt ove ustanove, na jutjub-kanalu “Nepokoriv” uradio je video o pukovniku Pavloviću i “filmski” oživeo njegovu priču.

SAZNAJTE VIŠE:

EKSKLUZIVNO, BEBEK: Pevaću i sa 100 godina, a sa Bregom ću da sviram samo pod jednim uslovom… (VIDEO)

DANICA CRNOGORČEVIĆ OTKRIVA ZA SERBIAN TIMES: Trudna sam, čekamo četvrto dete!

GALA DOGAĐAJ U ČIKAGU: Uz “Tamo daleko” proslavljen prvi direktan let “Er Srbije” iz Beograda! (FOTO GALERIJA + VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!