Published 2 months ago

By Serbian Times

PRVI PUT U BAJDENOVOM MANDATU: Porota traži smrtnu kaznu za napadača na sinagogu u Pitsburgu!

Federalna porota odlučila je danas da Robert Bauers koji je 2018. upao u sinagogu u srcu jevrejske zajednice u Pitsburgu i ubio 11 vernika, bude osuđen na smrt zbog najsmrtonosnijeg antisemitskog napada u istoriji SAD.

Presudu Bauersu donela je ista porota koja ga je osudila po 63 tačke optužnice, a sudija će kasnije formalno izreći kaznu, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Bauers je širio mržnju na internetu prema Jevrejima i zastupao ideju o nadmoći bele rase pre nego što je metodično planirao i izveo masakr 2018. u sinagogi “Drvo života”, gde su se članovi tri kongregacije okupili na bogosluženju.

Ovaj vozač kamiona tada je takođe ranio dvoje vernika i pet policajaca koji su reagovali tom prilikom.

PROČITAJTE VIŠE:

Presuda je doneta nakon dugotrajnog suđenja u kojem su porotnici čuli zastrašujuće detalje poput toga kako je Bauers prelazio preko okrvavljenih tela svojih žrtava tražeći da upuca još ljudi, a predao se tek kada mu je ponestalo municije.

U fazi izricanja smrtne kazne, preživeli su svedočili o sopstvenom trajnom fizičkom i emocionalnom bolu.

Kroz ceo taj proces, Bauers je pokazao malo reakcija na postupak koji će odlučiti o njegovoj sudbini, uglavnom gledajući papire ili ekrane za stolom odbrane, a čak je jednom psihijatru rekao da misli da suđenje pomaže u širenju njegove antisemitske poruke, navodi Rojters.

Ovo bi bila prva smrtna kazna na saveznom nivou izrečena tokom mandata predsednika Džozefa Bajdena, čija je kampanja 2020. uključivala obećanje o okončanju smrtne kazne, navodi Rojters.

POVEZANE TEME:

IZAZVAO SMRT LEGENDE HOLIVUDA: Vozač koji se sudario sa zvezdom filma “Kosa” optužen za ubistvo iz nehata!

MARDŽ JE SUPER BAKA: Amerikanka (87) obuzdala provalnika, pa ga nahranila jer je bio gladan!

SPEKTAKULARNA AKCIJA U KALIFORNIJI: Vatrogasci helikopterom spasili konja koji se povredio! (VIDEO)

Izvor: Euronews
Foto: AP

YOU MAY LIKE