Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 84%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 year ago

By admin

PRVI AFRO-RAVNOGORAC: Mali Makiš je rođen u Angoli, primio je pravoslavlje i već progovara na srpskom! (FOTO)

Da život piše neverovatne romane najbolje pokazuje i životna priča Danke Vesković iz sela Кoštunići sa Suvobora. U potrazi za poslom kao devojka je otišla u daleku Angolu, njen glavni grad Luandu. Tamo je neko vreme radila, a zatim i upoznala, kako je tada mislila, čoveka svog života.

Ona i njen partner pre tri godine dobili su sina, ali kulturološke razlike bile su prevelike i nepromostive i par se ipak razišao. Danka se sa sinom Makišom vratila u svoje rodno selo, pa je dečak rođen i Africi postao prvi tamnoputi Ravnogorac koji se krstio i pravoslavlje primio u crkvi u Кoštunićima.

“Кoliko god u životu imali padova, jaki smo onoliko koliko smo puta ustali i nastavili podignute glave. Makiš je moja najveća sreća i pobeda. Rešila sam da sa svojim sinom ipak napustim Luandu, da se vratim u Srbiju kako bi nas dvoje počeli neki bolji, lepši i mirniji život iznova. Ta odluka nije doneta lako, ali želela sam da on odrasta u našoj zemlji i da ja budem sa svojom najbližom porodicom. Odlučili smo da ga krstimo na najveći hrišćanski praznik, pa je moj Makiš od ovog Vaskrsa pravoslavac”, kazala je za RINU Danka.

Među najponosnijima tog dana bio je kum Miloje Ćurčić, koji je stigao iz ivanjičkog sela Gleđica.

“Danas je veliki i svečan dan za sve nas, koliko nas ima. To je nešto što je od Boga dato na veliki hrišćanski praznik Vaskrs da krstim našeg malog Makiša, velika je dužnost i obaveza prema porodici koju poznajem već nekoliko godina unazad. Кako kažu Bog je na nebu, a na zemlji kum, pa ću tako i ja uvek tu biti za ovog malog dečaka. Velika je stvar da našeg Makiša uvedemo u ovaj naš božanski svet”, rekao je Miloje.

Кako i dolikuje krštenje se kod Veskovića proslavilo uz bogatu trpezu i dobru atmosferu.

“Slavlje se nastavilo tri dana u našoj porodičnoj kući u Кoštunićima podno Ravne Gore, jer je ovo dan koji se u našem domu dugo čekao”, kazala je baba Milica Vesković.

Tamnoputi dečak već je privukao pažnju svih stanovnika ovog kraja. Iako rođen u dalekoj Africi Makiš će biti Srbin, pravoslavac a prve reči izgovara upravo na maternjem jeziku.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE