Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 86%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
72/59°F
79/63°F
79/63°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

PRVACI ĆE ČITATI NA ĆIRILICI: Uprkos pokušaju zabrane stiglo 300 bukvara za srpsku decu u Hrvatskoj!

Svi đaci prvaci koji žive na području Knina dobili su bukvare na ćirilici koje im je u manastiru Krupa nedaleko od Knina uručio ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević.

Milićević je u ponedeljak u manastiru Krupa prisustvovao proslavi Velike Gospojine. Isporuka bukvara i udžbenika za srpsku decu u Hrvatskoj nije mogla da se obavi u junu zbog, kako su tamošnje vlasti rekle, proceduralnih razloga.

Milićević je rekao za RTS da je želja države bila da naši mališani iz Like i Dalmacije i širom Hrvatske upoznaju sve lepote srpskog jezika, ocenivši da se na taj način čuvaju naša kulturno-istorijska obeležja, identitet i tradicija.

-Ova poseta je simbol politike koju Vlada Srbije vodi prema sunarodnicima koji žive na prostoru Hrvatske – naveo je ministar Milićević.

Istakao je da država Srbija mora da gradi prijateljske odnose sa svim zajednicama na ovim prostorima, naglasivši da je “ruka Srbije uvek bila pružena ka svima”. Kako je dodao, hiljade bukvara dostavljeno je mališanima koji žive van Srbije kako bi se pomoglo projektu dopunskih škola.

Istakao je da je ovog puta ispunjen cilj da se dostavi 300 bukvara mališanima u Hrvatskoj do 1. septembra. Pomenuo je teškoće i probleme koje su prethodile isporuci, navodeći da je njegov kabinet trpeo optužbe iz Hrvatske da ne žele da plate carinu na udžbenike.

PROČITAJTE VIŠE:

CARINA NA ĆIRILICU: Hrvatska zaustavila 300 bukvara za srpsku decu, traže još i kaznu od 1.000 evra!

SRAMAN IZLIV MRŽNJE: Poznata hrvatska književnica Srbe uporedila “sa bubama koje ne možeš istrebiti”!

IZVODIO ČETNIČKE PESME, PA ZAVRŠIO U ZATVORU: Ovo je Srbin uhapšen u Kninu!

Izvor: Kurir
Foto: Rade Begović

YOU MAY LIKE