Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 9mph NW
Humidity: 70%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
43°F
45°F
45°F
45°F
43°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
54°F / 36°F
59°F / 50°F
64°F / 30°F
37°F / 27°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

PRST U OKO AMERICI: Putin dao rusko državljanstvo Snoudenu!

Vladimir Putin dodelio je rusko državljanstvo Edvardu Snoudenu. Putin je potpisao dekret kojim se Snoudenu nudi državljanstvo, čime je postao jedan od 75 stranih državljana kojima je Rusija ponudila državljanstvo.

Dekret je objavljen na web stranici ruske vlade.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodao je za agenciju Ria Novosti da je rusko državljanstvo dodeljeno Snoudenu na njegov zahtev.

Neće biti mobiliziran

Ruski advokat potonjeg, Anatolij Kučerena, rekao je pak da se na Snoudena ne odnosi naredba za mobilizaciju za ofenzivu u Ukrajini koju je Putin proglasio prošlog tjedna za neke skupine Rusa.

“Nije služio u ruskoj vojsci i stoga po našem sadašnjem zakonu ne ulazi u kategoriju građana koji su sada pozvani”, rekao je za agenciju Ria Novosti.

Njegova kći već ima državljanstvo

Rekao je da je i Snoudenova partnerka Lindzi Mils predala zahtev za rusko državljanstvo, a njihova kćer ga već ima jer je rođena u Rusiji.

Edvard Snouden, kojemu je na zahtev Washingtona oduzet pasoš, našao se u maju 2013. u Moskvi gde je doputovao iz Hong Konga s nakanom da se skloni u Latinsku Ameriku. No, na kraju je zapeo u Rusiji, gde je dobio azil.

Zviždač je poznat po odavanju strogo poverljivih podataka iz američke Nacionalne sigurnosne agencije 2013. godine, kada je tamo bio zaposlenik. Vlasti su godinama želele da se Snowden vrati u Sjedinjene Države kako bi se suočio sa suđenjem za optužbe za špijunažu.

Izvor: Index.hr Foto: Politico

YOU MAY LIKE