Connect with us

Srbija

PROTESTI U SRBIJI (UŽIVO): Demonstranti mirno sede, huligani nestali, policija zbunjena…

Published

on

U nekoliko gradova Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Čačku, Zrenjaninu, Kruševcu i Kraljevu u toku je miran protest građana. Oni su izašli na ulice nezadovoljni stanjem u državi, aktuelnom vlašću i najavljenim novim merama za suzbijanje koronavirusa.

U Beogradu više hiljada građana sedi na platou ispred Skupštine Srbije, jer na taj način, kako kažu, žele da spreče “plaćene Vučićeve provokatore” da izazivaju nerede a samim tim i reakcije policije, koje su prethodnih noći na momente bile brutalne.

Tačno u 18.45 dvojica mladića su izašla iz Pionirskog parka i sela na kolovoz na Trgu Nikole Pašića, a zatim su počeli da se pridružuju i ostali građani koji su došli ispred Narodne skupštine.

Okupljeni nose natpise “Ne nasedaj, sedi” i “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”.

Voditelj Ivan Ivanović izjavio je večeras da je reporter, koji je deo tima “Veče sa Ivanovom Ivanovićem”, povređen večeras na protestima.

On je bio sa grupom reportera u malom parku između Skupštine i Vlajkovićeve, i u jednom trenutku su samo zasuti kamenicama, preneo je Ivanović.

Takođe, povređen je i reportera sajta Nova.rs Vojislav Milovančević, koga je napala grupa maskiranih huligana u crnim kapuljačama i razbila mu glavu bokserom dok je izveštavao. Evo i snimak napravljen u trenutku kada je fotoreporet povređen…

MASA IH OTERALA: Ali je fotoreporter stradao od maskirane grupe huligana

Na protestu u Beogradu se pojavio i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Džo bagerista, jedan od simbola 5. oktobra.

Čuveni bagerista ostao je u sećanju svima prilikom svrgavanja režima Slobodana Miloševića pre 20 godina. Te 2000. probio je policijske kordone i došao do ulaznih vrata RTS. Na zalasku osme decenije je bez bagera, ali ponovo sa građanima koji žele promene i koji treći dan zaredom izražavaju nezadovoljstvo stanjem u državi, aktuelnom vlašću i najavljenim novim merama za suzbijanje koronavirusa.

“Kako otkud ja? Od 1991 sam uvek na protestima. Znao sam da ne valjaju ali narod me nije slušao. Treba ovom mladom narodu pomoći da srušimo ove zlotvore, svi su oni meni isti, da li se zvali radikali, SNS, SPS, DS. Moraju svi da odu u zaborav, neka ovi mladi prave državu kakva im odgovara”, rekao je Džo bagerista za Nova.rs ispred Narodne skupštine.

Đurić: Žao mi je što se Vučić tako ponaša

Petar Đurić, sin slikara Ljubiše Đurića, koji je svojom porukom ocu preminulom od korona virusa postao jedan od simbiola protesta, za N1 kaže da “ne zna šta da kaže o izjavi predsednika Vučića da ‘notorno laže'”.

Da podsetimo, Đurić je još prve noći protesta pred kamerama izjavio da je njegov otac Ljubiša, inače akademski slikar, preminuo zato što u Zemunskoj bolnici nije bilo respiratora, o čemu je u međuvremenu pokazao i dokaz – otpusni list iz bolnice. Predsednik Vučić i ministar zdravlja Lončar su njegovu izjavu demantovali, i optužili ga da laže.

“Želim da mislim da je nedovoljno bio informisan, i on i ministar Lončar. Papir je tu koji sve dokazuje, žao mi je što su takvi i kako se ponašaju, to je naša realnost i suština ovog medijskog mraka. Ja sam ovde da se borim za pravdu i za istinu”, rekao je Đurić, koji je na protest došao u majici sa stisnutom pesnicom i natpisom “Ćale, ovo je za tebe!”.

“ĆALE, OVO JE ZA TEBE”: Ljubiša Đurić danas ispred Skupštine FOTO: Goran Srdanov

Grupa radnika iz kovid bolnica u Beogradu pridružuje se protestu kod Skupštine

Na platou ispred Crkve Svetog Marka grupa lekara i zdravstvenih radnika koji rade u kovid bolnicama u Beogradu, okupila se da uoči večerašnjeg protesta iskažu nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u zdravstvu, a potom će se, kako su za N1 rekli, pridružiti protestu kod Skupštine, jer navode da stoje uz svoj narod u ovom trenutku.

Oni kažu da je zdravstveni sistem pred pucanjem, a da država nije to predvidela i da su lekari zajedno sa građanima žrtvovani.20:36

https://www.facebook.com/watch/?v=718001852332527

Mladić koga su policajci krvnički tukli nije mrtav (VIDEO)

Mladić kog su juče na Terazijama krvnički i brutalno pretukli pripadnici Žandarmerije nije preminuo od posledica batinanja, što je bila vest koja je danas kružila društvenim mrežama.

To je za portal Nova.rs potvrdio i Luka Mihajlović iz Beogradskog centra za ljudska prava, koji je kazao da je ta organizacija pronašla pretučenog mladića, kako bi mu pružila pravnu pomoć.

“On je teško povređen, ukazana mu je lekarska pomoć i srećom nije životno ugrožen. Podneli smo krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv pripadnika Žandarmerije koji su ga brutalno tukli”, kazao je Mihajlović.

On dodaje da su pravnici iz Beogradskog centra uspeli da razgovaraju sa povređenim mladićem koji je prepričao šta je prethodilo zverskom prebijanju.

“Kazao nam je da je bio na čelu kolone demonstranata koja je stajala u blizini mesta gde se potom dogodio napad. U jednom trenutku se povukao zajedno sa drugom, kada su iznenada sa dve strane pripadnici Žandarmerije potrčali ka njima. Našao se između dva kordona i nije uspeo da se skloni. Šta se dogodilo kada je pao na kolovoz, svi smo videli na snimku”, kazao je Mihajlović, dodajući da je mladić tvrdio da nije prethodno napadao policiju.

Podsetimo, na dramatičnom snimku prebijanja se jasno vidi kako se grupa od 20 pripadnika Žandarmerije obrušava na mladića koji leži na kolovozu i brutalno ga udara, šutira i gazi.

U Kruševcu održan protest bez incidenata

Oko 500 Kruševljana, uglavnom mladih, učestvovalo je večeras na protestnom skupu u centru grada, organizovanom protiv policijskog nasilja i u znak podrške demonstrantima širom Srbije.

Uzvikujući parole “Nećemo Vučića”, “RTS laže”, “SNS lopovi, Srbiju ste prodali” demonstranti su prvo prošetali do zgrade Policijske uprave i Trga mira, a potom se vratili na Trg kosovskih junaka.20:35

Mirna protestna šetnja u Vranju

vranje
VRANJANCI MIRNO: Protestna šetnja centrom grada FOTO: FoNet/Anđelija Stojković

Protestima u gradovima širom Srbije pridružilo se i Vranje gde se večeras okupilo nešto više od sto ljudi i mirno prošetalo centrom grada, objavio je portal InfoVranjske.

Protest je počeo oko 18 časova kod Skupštine grada, a šetnja je krenula prema zgradi u kojoj ke sedište SNS.

Demonstranti uzvikuju “Lopovi, lopovi” i “Izađite napolje”, a prolazeći ispred sedišta SPS “Bando crvena”.20:34

I Nišlije posedale na asfalt

protest u Nišu

Građani su se okupili i u centru Niša, gde takođe sede na asfaltu i mirno protestuju. Kako javlja reporter N1, u jednom trenutku se ispred zgrade Skupštine grada pojavila Žandarmerija koja se brzo povukla.

Okupljeni građani rekli su nam da su sinoć primetili “poslate ljude” koji su bili agresivni i pravili nerede, i za koje tvrde da su bliski pojedinim članovima vladajuće SNS.

Protestna šetnja u Novom Sadu

Više hiljada građana okupilo se i u centru Novog Sada. Sa Trga slobode, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Policijske uprave gde se nalazi aktivista Miran Pogačar, koji je sinoć priveden i određen mu je pritvor od 48 sati, da bi se potom ponovo vratili na Trg gde mirno protestuju sedeći na podu.20:32

Princ Filip Karađorđević: Brinemo za građane, vlast mora da pokaže trpeljivost

“Pratimo aktuelne događaje sa velikom brigom i ljubavlju za građane i njihovo zdravlje. Upotreba suzavca je bila toliko izražena prošle noći da smo ga osetili u našem domu. Treba da postoji više saosećajnosti, trpeljivosti i ljubavi za bližnje u javnom govoru najodgovornijih. Međusobno poštovanje i uvažavanje su neophodni ako zaista hoćemo mir i stabilnost u otadžbini,” objavio je princ Filip Karađorđević u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Izvor: N1, Nova.rs Foto: N1, Goran Srdanov, Boban Rajković

Advertisement