Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 3mph E
Humidity: 72%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
59°F
54°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 57°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
72°F / 55°F

Published 3 years ago

By admin

PROTEST SRBA U NJUJORKU: Rio Tinto, marš sa Drine!

U Vašington skver parku u Njujorku održan je protest “Rio Tinto: Marš sa Drine”, protiv eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar.

„Čist vazduh, voda i zemlja su nesto bez čega se ne moze živeti, a izgradnja rudnika bi dovela ovo u pitanje. Rio Tinto uglavnom radi po pustinjama po svetu, gde ekološka šteta nije ni približna onome što bi bila na plodnom tlu Srbije“, rekao je za N1 Branislav Bala, organizator protesta.

Okupljeni u Njujorku su poručili aktivistima u Srbiji da nisu sami i da imaju podršku dijaspore.

„Vlast u Srbiji sprovodi ekocid. Neophodno je povećati transparentnost projekata multinacionalnih korporacija koji u Srbiji imaju otvorena vrata da nekontrolisano narušavaju životnu sredinu i radnička i imovinska prava“, rekla je Nataša Prljević, učesnica protesta.

Okupljeni su oko dva sata razgovarali sa prolaznicima i informisali ih o posledicama projekta kompanije „Rio Tinto“ u Srbiji. Protestu se pridružila i porodica poreklom iz sela Donje Nedeljice kod Loznice, na području gde je planirana eksploatacija litijuma.

„Nadamo se da će vlast Srbije poslušati volju naroda, posto je veliki broj ljudi potpisao peticiju protiv izgradnje rudnika, a ne gledati kratkoročnu zaradu“, rekao je Bala.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Twitter@OtvoreniStudio; Adam Santovac

YOU MAY LIKE