Connect with us

Amerika

PROROJEREJ VLAJKOVIĆ (BOSTON,SAD): Zgrožen sam, onako se ni stoka ne bije! Zašto Sinod ne osudi nasilje?

Published

on

Protojerej Aleksandar Vlajković, paroh crkve Svetog save u Bostonu i jedan od najuglednijih sveštenika SPC u dijaspori, oglasio se povodom protesta u Srbiji na svom profilu na društvenoj mreži Facebook.

Njegove reči prenosimo u celosti, uz redakciju opremu…

Proteklih nekoliko dana smo bili svedoci nemilih događaja u Srbiji gde se narod pobunio protiv najave novih mera vlasti protiv korone. Istina polako izlazi na videlo dana ko je i zašto provocirao policiju i upadao u Skupštinu Srbije. Međutim, onako brutalno prebijanje Srpske omladine, jurenje konjicom i psima niko normalan ne može da opravdava.

Onako se ni STOKA ne tuče a kamoli SVOJ NAROD. Kao čovek i kao sveštenik sam se zgrozio kad sam video snimke iz Beograda. Tuga me obuzima kad vidim da Srbin diže ruku na Srbina, čovek na čoveka.

Na potezu je Episkopat da se jasno čuje i njihov glas. Neće biti dobro ako se muk i tišina episkopata i vrha naše Svete Crkve protumače kao odobravanje brutalnog prebijanja naroda od strane vlasti

Pitam se: Zašto posle tri dana od brutalnog prebijanja naroda u Beogradu vrh SPC još uvek ćuti ? Zašto još uvek nema bar onog suvoparnog saopštenja koje osuđuje nasilje ma sa koje strane ono dolazilo?

Informativna služba je bila vredna i za proteklih nekoliko dana izdala čak dva saopštenja povodom mišljenja Vladike Grigorija koje je upotrebljeno u kontekstu navodne donacije države od milijardu dinara za završetak hrama Svetog Save. Onako napisano saopštenje koje još uvek stoji na zvaničnom sajtu SPC nije u redu jer napada jedno slobodno mišljenje a takvo mišljenje deli dobar deo našeg sveštenstva i naroda.

Umesto takvog saopštenja koje osuđuje nečije izjave (date čak 2013 g), bilo bi dobro da se Sveti Sinod u ime cele SPC oglasi i OSUDI NASILJE i pozove vlast da ispita ko je sve odgovoran za prebijanje naroda u Srbiji.

PROTOJEREJ VLAJKOVIĆ: Sveti Sinod mora da reaguje na nasilje

Srpska omladina je juče pokazala svoje pravo lice i dostojanstvo. Ponosni smo na njih. Ima nade u budućnost. Ne zaboravimo da Crkvu čine narod, sveštenstvo i episkopat.

Pitam se: Zašto posle tri dana od brutalnog prebijanja naroda u Beogradu vrh SPC još uvek ćuti? Zašto još uvek nema bar onog suvoparnog saopštenja koje osuđuje nasilje ma sa koje strane ono dolazilo?

Na potezu je Episkopat da se jasno čuje i njihov glas. Neće biti dobro ako se muk i tišina episkopata i vrha naše Svete Crkve protumače kao odobravanje brutalnog prebijanja naroda od strane vlasti.

Neka nam je Bog u pomoći! – zaključio je svoje obraćanje protojerej Aleksandar Vlajković, sveštenik crkve Svetog Save u Bostonu, SAD.

Izvor: Preokret Foto: Privatna arhiva, Youtube

Advertisement