Chicago, IL
70°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 16mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 4
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
68°F
68°F
70°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 43°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

PROPAST BISERA TURIZMA: Ovde su se lečili Rimljani i kneginja Ljubica, a danas voda teče uzalud! (FOTO)

Između tri velike svetinje na planini Rudnik u selu Stragari kod Кragujevca, nalazi se jedina manastirska banja u Srbiji. Ime je dobila po manastiru Voljavča, jer je od njega udaljena samo jedan kilometar, a lekovita voda koja provereno leči reumu, išijas i druga oboljenja iz kreveta je podigla na stotine ljudi, koji su upravo u ovom delu Šumadije potražili svoj spas.

“Banja je pre tri decenije bila puna ljudi, i dolazili su iz Mladenovca, Aranđelovca, Кragujevca i Čačka. Кupanja su počinjala u šest ujutru, a završavala se u 11 sati uveče. Prvo je bilo tri, a zatim šest izgrađenih kada. Trajala su 20 minuta, a voda se grejala u kazanu na drva. Tu su bili i doktor i stacionar, a u letnjim mesecima posetioci su spavali i pod vedrim nebom, samo da budu tu”, priča za RINU, Branko Lukić koji je odrastao pored banje Voljavče i priseća se svih dobrih stvari koje su se ovde desile.

“Profesor iz sela koji je imao velike prelome, nakon gipsa, dolazio je u banju i tu se oporavio da sada sa nama ide i u lov. Dugačak je spisak onih kojima je banja pomogla, neki nisu mogli ni da se kreću, a posle banje bacili su štake”, rekao je Branko.

Međutim, ovaj Кragujevčanin sa razlogom o ovom lekovitom mestu priča u prošlom vremenu, jer je banja pre dvadeset godina prepuštena sama sebi i onima kojima je neophodna. Od velikih građevina ostale su samo ruševine, jer su poplave uzele svoj danak, a izvor mineralne vode i dalje teče između četiri oronula zida, očigledno uzalud. Oni koji imaju zdravstvene probleme ovde dolaze sa balonima od 200 litara, kako bi vodu nasuli i odneli kućama.

“Banja Voljavča je u vlasništvu MZ Stragari i grada Кragujevca, nadležne institucije odradile su neophdna istraživanja i napravljen je generalni plan razvoja i čeka se neko od investitora da prepozna ogroman turistički potencijal ovog mesta i uloži sredstva, kako bi se Voljavči udahnuo nov život, ali i vratila stara slava”, rekao je Dragan Radosavljević, predsednik MZ Stragari.

Da je potpuno nepravedno pala u zaborav i da se na ovom prostoru krije srpska istorija dokaz je i podatak da se u banji lečila i kneginja Ljubica, žena kneza Miloša Obrenovića. Obrasla bukovom šumom prava je prirodna oaza u srcu Srbije, a građani o njoj ne znaju ništa ili vrlo malo. Minerelna voda sa izvora je izuzetno kvalitetna i bogata lekovitim elementima, ali i savršeno pitka. Pojedina svedočanstva govore da su ovi mineralni izvori u Šumadiji korišćeni i u vremenu rimske kolonizacije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE