Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By admin

PROPALI “KRALJ KRIPTOVALUTA” SE KRIJE U SRBIJI: Prevario više od 200.000 ljudi, traži ga i Amerika!

Vlasti Južne Koreje tvrde da je Do Kvon, propali “kralj kripovaluta”, koji stoji iza gubitka od neverovatnih 40 milijardi dolara, krije u Srbiji. Kvon (31) je u matičnoj zemlji optužen za prevaru i kršenje zakona o tržštu kapitala, a njega trenutno traže tri zemlje Južna Koreja, Singapur i Amerika. Južna Koreja je, prema pisanju Fajnenšl tajmsa, kontaktirala organe u Srbiji, uprkos činjenici da između dve zemlje ne postoji dogovor o ekstradiciji.

Kvon Do-Hiung, poznatiji kao Do Kvon, je južnokorejski suosnivač i izvršni direktor Teraform Labs sa sedištem u Singapuru, matične kompanije srušenog stejbelkoina TeraUSD (kriptovalute kod kojih je cene dizajnirana da bude vezena za referentnu imovinu) i kriptovalute Luna.

TeraUSD i Luna su kolabirali u maju 2022. godine, izbrisavši tržišnu kapitalizaciju od skoro 45 milijardi dolara za nedelju dana i uzrokujući stotine milijardi gubitaka na većem tržištu kriptovaluta. Kvon se suočava sa pravnim i društvenim pritiskom u vezi sa svojom ulogom u nesreći Tera. Građani iz različitih jurisdikcija — uključujući Južnu Koreju, Singapur i Sjedinjene Države — preduzimaju pravne mere protiv Kvona.

Ko je čovek kog traže u Srbiji

Do Kvon je rođen u Seulu u Južnoj Koreji 1991. godine. Pohađao je srednju školu stranih jezika Daevon u Južnoj Koreji. Nakon što je 2015. godine diplomirao računarstvo na Univerzitetu Stanford, prešao je na kratko da radi kao softverski inženjer za Majkrisoftu i Eplu.

U januaru 2016. godine, Kvon se vratio u Južnu Koreju da razvije svoj startap Anifi.

Uspešna karijera, pa vrtoglavi pad

Do Kvon je suosnovao Teraform Labs u januaru 2018. sa preduzetnikom Danielom Šinom. Kasnije 2018. godine, Terraform Labs je objavio kriptovalutu pod nazivom Luna. Teraform je počeo da prodaje svoj stejblkoin, TerraUSD (UST), 2020. godine. Tera blockčejn koji uključuje i UST i Luna, imao je stabilne podsticaje za rudarenje za koje se tvrdilo da stvaraju elastičnu monetarnu politiku uz efikasnu fiskalnu politiku kako bi se suprotstavili potencijalno slabom usvajanju i ograničenim slučajevima upotrebe.

UST stabilna valuta je koristila algoritam povezan sa zalihama Luna da bi održala vrednost od oko 1 dolara, za razliku od drugih kovanica koje su vezane za gotovinu. Vrednost Lune je na kraju dostigla preko 116 dolara u aprilu 2022. godine.

Tokom svog vremena u Teraform Labs, Kvon je takođe radio na različitim blokčejn projektima, uključujući Miror, Prism, Astroport i Ančor. Mirror token, poznat kao MIR, radi na decentralizovanoj finansijskoj platformi povezanoj sa Terom. MIR omogućava ljudima da zanemare trenutna ograničenja za akcije i drugu imovinu tako što olakšava kreiranje i trgovinu sintetičkim verzijama.

Nakon pada sestrinskih valuta Luna i TeraUSD u maju 2022., Teraform Labs je počeo da trguje novom kriptovalutom pod nazivom Luna 2.0 u junu 2022. godine. Međutim, izdavanje Lune 2.0, koja se sada zove LUNA na platformama za trgovanje, izazvalo je odbojnost investitora i kritičara.

Amerikanci započeli istragu

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) započela je istragu Teraform Labs u junu 2022. kako bi utvrdila da li je marketing TeraUSD stabilnog koina prekršio savezne propise o hartijama od vrednosti i investicionim proizvodima. Nakon kraha u maju 2022. godine, istraga SEC-a nastoji da utvrdi da li su TeraUSD i njegovi osnovni algoritmi funkcionisali onako kako se prodaje ili su prekršili savezne propise o zaštiti investitora. Uprkos tome što se Teraform Labs nalazi u Singapuru, TeraUSD potpada pod propise SEC-a pošto su Amerikanci kupili token za finansiranje poslovanja ili traženje profita.

U maju 2022. godine, članovi korejskog parlamenta i vladini organi pozvali su na potencijalno parlamentarno saslušanje u vezi sa Teraform Labs i njenim osnivačem Kvonom, navodeći nedostatak regulatornog okvira kao glavni razlog za smetnju istrage o događajima koji su se desili.

Nakon istrage koju je vodila Nacionalna poreska služba Koreje, od osnivača Teraform Labs Kvona i Danijela Šina zatraženo je da plate dodatne poreze u vrednosti od približno 100 miliona dolara u decembru 2021. godine. Međutim, dva osnivača su odbila da plate na osnovu toga što su podružnice Teraform Labs Pte. Ltd. (Singapur) i Teraform Labs Devičanska ostrva nisu korejski entiteti. Bez obzira na to, Nacionalna poreska služba je tvrdila da, pošto su „osnivači doneli praktične odluke o upravljanju“ tokom svog vremena kada su bili zvanični rezidenti u Koreji, transfer sredstava između filijala i njihove dobiti koju ostvaruje svaki entitet treba da bude u skladu sa korejskom jurisdikcijom.

Pre istrage SEC-a u vezi sa TeraUSD-om, američka Komisija za hartije od vrednosti izdala je sudski poziv Teraform Labs-u i Kvonu 2021. godine, posebno u vezi sa „Miror Protokolom” Teraform Labs-a koji je dizajnirao i nudio finansijske derivate koji su praktično „ogledali” kotirane akcije.

Kvon je odgovorio navodeći da se neće povinovati zahtevima i da će umesto toga tužiti SEC. Uprkos Kvonovim pokušajima da ospori i izbegne istrage SEC-a, saslušanje u američkom sudu na Menhetnu u februaru 2022. presudilo je u korist prava SEC-a da nastavi istragu o Kvonu i Teraform laboratorijama.

Kolaps Tera blokčejna

Počevši od 9. maja 2022. godine, Teraform Labs je dospeo na naslovne strane nakon što je UST počeo da ruši svoju vezu za američki dolar. Tokom naredne nedelje, cena UST je pala na 10 centi, dok je Luna pala sa rekordnog maksimuma svih vremena na „praktično nula.“

Kolaps je izbrisao skoro 45 milijardi dolara tržišne kapitalizacije za jednu nedelju.

Slom je doprineo gubitku stotina milijardi dolara širom kripto ekosistema.

200.000 oštećenih investitora

Sa oko 200.000 južnokorejskih investitora Lune oštećenih u padu, grupe korejskih investitora najavile su da će podneti grupnu tužbu protiv Teraform Labs. Južnokorejska vlada je takođe najavila da će goniti suosnivača Kvona pod krivičnim prijavama. Od 17. maja, više od 1.600 investitora se prijavilo za tužbu sa domaćim advokatskim kancelarijama.

U Sjedinjenim Državama, 17. juna 2022. godine, Okružnom sudu za Severni okrug Kalifornije, podneta je grupna tužba Paterson protiv TeraForm Labs Pte Ltd. i drugih protiv Kvona i drugih. Podaci se dostavljaju Okružnom sudu Sjedinjenih Država za Severni okrug Kalifornije optužujući Do Kvona i Teraform Labs traže neregistrovane hartije od vrednosti dok investitore obmanjuje o njihovoj održivosti.

U septembru 2022., na Visokom sudu Singapura je podneta grupna tužba od 56,9 miliona dolara protiv Kvona, Teraform Labs, Nikolaosa Aleksandrosa Platiasa i garde fondacije Luna.

Nalozi za hapšenje

U junu 2022. godine, ITN je izvestio da tužioci traže da ponište Kvonov južnokorejski pasoš. Sud u Južnoj Koreji je 14. septembra 2022. izdao nalog za hapšenje Kvona i pet drugih zbog navoda o kršenju korejskog zakona o tržištu kapitala. Tužilaštvo je saopštilo da se svih šest osoba nalazi u Singapuru.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Twitter @Crypto_Potato

YOU MAY LIKE