Chicago
81°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph SE
Humidity: 55%
Pressure: 30.28"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

PROJEKAT OD NACIONALNOG ZNAČAJA: “Srpsko kolo” nastavlja snimanje u Nišu! (FOTO, VIDEO)

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO.

U filmskoj radionici produkcije Optimistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film u saradnji sa Ansamblom «Kolo» , Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD) Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša.

Pogledajte trejler za dokumentarni serijal SRPSKO KOLO:

Optimistic film realizuje dokumentarni serijal SRPSKO KOLO od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

«Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima.

Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo.»- reditelj i producent, dr Željko Mirković

Studentski kulturni centar Niš, u okviru koga radi Akademski folklorni ansambl „ORO“ (osnovan 1959), organizuje 15.Međunarodni studentski festival folklora sa ciljem da afirmiše ogromno bogatstvo naše folklorne baštine ali i da našim sugrađanima, i žiteljima ovog dela Srbije, predstavi folklorno bogatstvo i kulture drugih zemalja.Na Festivalima je u proteklih 14. godina učestvovalo 85 folklornih ansambala iz inostranstva Ukupan broj učesnika dosadašnjih festivala iznosio je 6.500 članova. Koncertima i defileima do ove godine prisustvovalo je oko 200.000 gledalaca. Najznačajnija stvar u 2021. godini koja se tiče Akademskog folklornog ansambla ORO i Studentskog kulturnog centra Niš je dodela Sertifikata Međunarodnom studentskom festivalu folklora, kojim je naš Festival dobio oznaku CIOFF International Festival, što predstavlja najviši rang u organizaciji svetskih festivala folklora. Ovo je prvi put da je neki festival u Srbiji dobio ovaj Sertifikat, što je veliko priznanje, ali i velika obaveza da se nastavi organizaciji na najvišem svetskom nivou, istakao je dr Predrag Jelenković, direktor SKC Niš i direktor festivala.

Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine i Niš je grad koji se pridružio Ministarstvu kulture i informisanja i podržao snimanje serijala „Srpsko kolo“. Ponosni smo na činjenicu da će Niš biti mesto snimanja. Naši sugrađani gotovo sve znaju o srpkom kolu ili oru, naša obaveza je da ta znanja, kulturu, običaje i trediciju prenosimo na mlađe. Srpsko kolo je naš identitet, simbol trajanja i opstajanja srpskog naroda. Očekujem veliki uspeh serijala poput prethodnih projekata koje je ostvario reditelj Željko Mirković i Optimistic film.- Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Akademski folklorni ansambl ORO predstaviće tradicionalno plesno nasleđe ovog kraja uz rumenku, niško kokonješte i nišku banju. Niška banja je varoška igra koja ove godine slavi 95. rođendan. 1927. godine komponovao je Dušan Cvetković – čika Duca. Niško kokunješte je tipičan predstavnik „kola u tri“ iz ovog kraja. Rumenka, igra o čijem se poreklu najviše polemisalo, igra se u varijanti osam i deset taktova. Ovaj jednodelni tradicionalni ples nalazi se na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.- Prof. dr Slavoljub Uzunović

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,
Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović,
Zdravko Ranisavljević, Vladan Životić,
Scenario: Željko Mirković, Nikola Nešković, Zdravko Ranisavljević
Reditelj i producent: Željko Mirković
Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd, Serb National Federation (SAD).
Podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Niša
Produkcija: Optimistic film
Kontakt: Željko Mirković, reditelj i producent

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Promo
Foto: Promo

YOU MAY LIKE