Connect with us

Amerika

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE: Požari se šire Kalifornijom, nedovoljno vatrogasaca i resursa (VIDEO)

Published

on

Vatrogasci se bore sa više desetina požara širom Kalifornije, koja je pogođene toplotnim talasom koji je izazvao prekide struje i primorao guvernera te američke države da proglasi vanredno stanje.

Guverner Kalifornije Gavin Njusam u utorak je proglasio vanredno stanje da bi osigurao raspoloživost vitalnih resursa za borbu protiv vatrene stihije, dodatno pojačane efektom istorijske vrućine na zapadnoj obali SAD i jakim vetrovima.

Vegetacija, vozila i kuće uništene su vatrom, a požari su do sada zahvatili najmanje 48.500 hektara u Kaliforniji. Neki su blizu Los Anđelesa i San Franciska prema odeljenju za borbu protiv požara te države, prenosi Frans pres.

Hiljade ljudi su morale da budu evakuisane na nekoliko kilometara severno i južno od San Francuska gde, prema proceni vatrogasaca, gore dva najveća požara u kojima je spojeno više manjih požara izbilih od ponedeljka.

U toj državi poslednjih nedelju dana vladaju velike vrućine, u Dolini smrti u nedelju je zabeležena rekordna temperatura od 54,4 stepeni Celzijusa što bi mogla da postane ako se izvrše poređenja treća najviša temperatura ikad zabeležena na Zemlji.

Oko 30.000 kalifornijskih domaćinstava je ostalo bez struje zbog pregrejavanja brojnih električnih instalacija.

“Nemamo dovoljno vatrogasaca širom Kalifornije zbog požara. Nedostaju nam i vazdušni resursi”, upozorio je portparol vatrogasne službe Vil Pauers.

Policija i vatrogasci su danas išli od vrata do vrata da bi upozorili stanovnike da se evakuišu dok se požar približava Vakavilu, gradu sa oko 100.000 stanovnika koji se nalazi između San Franciska i Sakramenta.

Na snimcima se vide kuće u plamenu i debeli sloj pepela koji je prekrio ruralno područje blizu jednog od glavnih autoputeva, dok se požar približava gušće naseljenim područjima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube /

Advertisement