Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 88%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 1 year ago

By admin

PROBLEMI VEĆ POČELI: Srbinu zabranjen ulazak na KiM sa ličnom kartom! (VIDEO)

Aleksandar Arsenijević iz GI Srpski opstanak preko Kosova je pokušao da ode u Makedoniju kako bi proverio da li mu lične karte koje Srbija izdaje za građane na Kosovu važe na Kosovu, kao što tvrdi predsednik Aleksandar Vučić.

Arsenijević je dobio odgovor od kosovske policije da ne može da pređe.

On je pokušao da pređe administrativni prelaz Đeneral Janković s ličnom kartom policijske uprave za Kosovsku Mitrovicu, koja je izmeštena u Raški.

„Sa ovom ličnom kartom nisam mogao da pređem prelaz Đeneral Janković jer, kako su rekli, dokumenti paralelnih institucija ne važe. Da imam Rašku, Kraljevo ili bilo koju drugu ličnu kartu, mogao bih da pređem, ali paralelnih institucija poput PU Kosovska Mitrovica, PU Peć, ili PU Đakovica nemoguće je preći jer oni smatraju da su u pitanju dokumenta paralelnih insticija koje sistem ne prepoznaje. Iskopirali su mi dokumenta, zaveli su da sam pokušao da pređem i to je to za sada, što znači da ni Borel, ni zvanični Beograd, ni Priština ne poštuju dogovor, niti je EU neki garant kako je nama javnosti preneseno“, kaže Arsenijević.

Podsećamo, na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova počeo je da se primenjuje dogovor o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova i Metohije moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti.

Na punktovima koji se nalaze na administrativnim prelazima postavljeni su „disklejmeri“, odnosno obaveštenja u kojima na srpskom i engleskom jeziku piše da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz „praktičnih razloga“, odnosno slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti kao pristanak Beograda na odstupanje od rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen Facebook / Srpski opstanak

YOU MAY LIKE