Chicago, IL
73°
Sunny
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 40%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 5
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
75°F
73°F
68°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
63°F / 50°F
66°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F

Published 2 years ago

By admin

PRIZANJE U RUSIJI: Film o ustaškim zločinima u Prebilovcima nagrađen za najbolji scenario!

Film u produkciji RTS-a, „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“ novinarke Sanje Dragićević Babić, dobio je nagradu za najbolji scenario na Međunarodnom filmskom festivalu “Shape of life” u ruskom gradu Permu.

Film govori o zločinu u Prebilovcima koji su ustaše izvršile 1941. godine nad više od 800 Srba, uglavnom žena, dece i staraca. Planski i surovo su ih ubijali, neke su i žive bacali u duboke jame – iz kojih nije bilo izlaza. Među stradalima su bili i Dragićevići, preci autorke filma.

„Istina je univerzalni jezik koji svi razumeju zato smo se i mi potrudili da istinu o Prebilovcima ispričamo kroz film. Ovo jeste nagrada za najbolji scenario na festivalu, možda je tajna u tome što ja taj scenario živim ceo svoj život od kako znam za sebe, zato što sam slušala priče svoje porodice i meštana sela šta se sve dešavalo u Prebilovcima. Izgleda da smo napravili film koji je prepoznat ne samo u Srbiji već i van granica ove zemlje“, ističe autorka filma Sanja Dragićević Babić.

U konkurenciji devet filmova iz šest zemalja jednu od četiri glavne nagrade poneo je film u produkciji RTS-a.

Film obiluje istorijskim činjenicama i pažljivo biranim snimcima iz devedesetih godina prošlog veka kad su Srbi iz tih krajeva posle mnogo godina dobili priliku da iz brojnih Prebilovačkih jama izvade kosti svojih najmilijih. Ekipa je film snimila na dve lokacije – u Hercegovini i Beogradu.

„Ambijent u Hercegovini gde smo snimali je specifičan i on je takav kakav je sam po sebi. Nama nije bilo teško dočarati tu atmosferu vizuelno u snimateljskom smislu i tu nam je negde bilo lako. Nama je najteži deo priče bilo snimiti te sagovornike i čuti te priče koje su oni nama ispričali, upoznati se sa njima, živeti tamo sa njima tih petnaest snimajućih dana i neki deo u Beogradu“, navodi snimatelj Nikola Đurović.

Ovo je film o zločinu, volji za životom, dostojanstvu, pamćenju. O selu u kojem je dva puta zaustavljan život, a ono iznova oživljavalo.

Prvi put je prikazan na ovogodišnjem Martovskom festivalu, gde je bio najgledaniji. Televizijsku premijeru imao je u aprilu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS Video Platforma

YOU MAY LIKE