Chicago
72°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 39%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 7
TueWedThu
81/63°F
82/66°F
81/63°F

Published 2 years ago

By admin

PRITISAK NA MORNARICU SAD: Svi koji odbiju da se vakcinišu će biti otpušteni!

Pripadnici Mornarice SAD koji odbiju da se vakcinišu protiv Kovida 19 biće udaljeni iz vojske i mogli bi izgubiti neke od beneficija koje veterani uživaju, navela je Mornarica u utorak.

Rok za potpunu vakcinaciju je 28. novembar. Mornar može da podnese zahtev za izuzeće iz medicinskih ili verskih razloga, ali ako taj zahtev bude odbijen, mora da počne sa vakcinacijom u roku od pet dana od dobijanja te odbijenice.

“Posle tog roka, komande će početi da ih obrađuju za otpuštanje”, rekao je šef službe za odnose sa javnošću pomorskog osoblja MC1 Mark Faram, navodeći poštovanje vakcinacije kao uslov za operativnu spremnost.

Mornari koji odbiju vakcinu takođe mogu da izgube beneficije za obrazovanje, unapređenja i bonuse.

Više od 99 odsto aktivnih mornara primilo je najmanje jednu vakcinu protiv Kovida 19, a 95 odsto pripadnika tih snaga je potpuno vakcinisano. Rezervni mornari imaju rok do 28. decembra da se vakcinišu.

Zvaničnik mornarice rekao je u utorak Glasu Amerike da je mornarica do sada odobrila šest trajnih medicinskih izuzeća.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin izdao je dopis 25. avgusta u kojem se od pripadnika službe zahteva da se vakcinišu protiv COVID-19 ili da se suoče sa kaznama, ostavljajući rokove za poštovanje vakcinacije filijalama službi.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima u sredu da ministar odbrane Lojd Ostin “podržava” najnoviju političku odluku Mornarice.

Krajnji rok za vazduhoplovstvo, 2. novembar, bio je prvi zadati rok za pripadnike vojske u SAD. U to vreme, oko 10.000 aktivnih vazduhoplovaca i pripadnika svemirskih snaga ostalo je nevakcinisano protiv Kovida 19. Otprilike polovina je tražila verska izuzeća, a 800 je usmeno odbilo vakcinu, prema podacima Vazduhoplovstva.

Vazduhoplovstvo i svemirske snage odobrile su više od 1.800 izuzeća iz medicinskih ili administrativnih razloga, kao što je slučaj kada je pripadnik službe nekoliko meseci daleko od povlačenja iz snaga.

Podaci dostavljeni Glasu Amerike iz ogranaka vojne službe u utorak pokazuju da je 97 odsto vazduhoplovnih i svemirskih snaga, 95 odsto vojske i 94 odsto marinaca potpuno ili delimično vakcinisano.

Aktivne trupe vakcinisane su po mnogo većoj stopi od svojih kolega iz rezervnog sastava i garde, od kojih neki imaju rokove do 30. juna 2022.

U međuvremenu, pripadnici Nacionalne garde Oklahome dobijaju suprotna uputstva od Pentagona i guvernera Oklahome Kevina Stita u vezi sa obaveznom vakcinacijom.

Novi komandant Nacionalne garde Oklahome, brigadni general Tomas Mančino, izdao je u petak ažuriranu politiku vakcinacije protiv Kovida 19 u kojoj se navodi da gardisti neće morati da budu vakcinisani.

Mančino je imenovan nakon što je republikanski guverner države otpustio svog prethodnika, generala-majora Majka Tompsona.

Pentagon, međutim, kaže da sekretar za odbranu ima ovlašćenje da zahteva vakcinisanje za sve pripadnike snaga, uključujući pripadnike Nacionalne garde, koja odgovara guvernerima država i predsedniku.

“Zakonito je naređenje i zakonska obaveza da ministar odbrane i njegove vlasti zahtevaju da se snage vakcinišu protiv Kovida 19, a to uključuje i Nacionalnu gardu”, rekao je Kirbi novinarima u utorak.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / VOA News

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!