Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 13mph WNW
Влажност: 59%
Притисак: 30.23"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

PRISTAO DA SVEDOČI: Dugogodišnji direktor u Trampovoj firmi priznao utaju poreza!

Dugogodišnji direktor u porodičnoj kompaniji bivšeg predsednika Donalda Trampa u četvrtak je priznao krivicu za utaju poreza, kao dio sporazuma u okviru kojeg će morati da svedoči o poslovnoj praksi kompanije.

Alen Vajselberg, bivši finansijski direktor Trampove organizacije, o krivici za svih 15 tačaka optužnice izjasnio se u sudu države Njujork na Menhetnu, prenosi agencija Rojters.

Iako se ne očekuje se da će Vajselberg sarađivati sa tužiocima na Mehnetnu u okviru šire istrage samog Trampa, njegovo priznanje krivice verovatno će ojačati njihov slučaj protiv Trampove kompanije. Suđenje je zakazano za oktobar, a Trampova organizacija se izjasnila da nije kriva. Donald Tramp nije optužen ni za kakve prestupe.

“Ovaj sporazum o krivici ukazuje na direktnu umešanost Trampove organizacije u niz krivičnih aktivnosti i od Vajselberga se zahteva da obezbedi veoma važno svedočenje na predstojećem suđenju. Očekujemo da dokažemo naš slučaj pred sudom”, saopštio je okružni tužilac Menhetna Alvin Breg.

Iz Trampove organizacije je saopšteno da je Vajselberg “dobar i častan čovek” kojeg “maltretiraju, gone i prete mu organi za sprovođenje zakona, naročito okružni tužilac Menhetna, u okviru beskonačnih, politički motivisanih pokušaja da se uhvati predsednik Tramp”. Navodi se i da kompanija neće priznati krivicu zato što nije uradila ništa nezakonito.

Optužnica protiv Trampove organizacije i Vajselberga podignuta je u julu 2021. godine za poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih dokumenata, gde su neki direktori plaćani “van zvaničnih kanala”.

Tužioci navode da je Vajselberg izbegao da plati porez na milion i 760 hiljada dolara prihoda, uključujući kiriju za jedan stan na Menhetnu, rate za dva mercedesa i školarinu za članove porodice. Čekove za školarinu potpisivao je Tramp.

Vajselberg će verovatno biti osuđen na pet meseci zatvora i pet godina uslovne slovode. Moraće i da plati 1,99 miliona dolara poreza, kazni i kamate. Zatvorsku kaznu će izdržavati posle kraja suđenja Trampovoj organizaciji, a mogao bi da bude oslobođen posle 100 dana, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

To je znatno kraće od 15 godina koliko je mogao da provede u zatvoru da je proglašen krivim na suđenju, umesto što je priznao krivicu. Bio je optužen za mnoga krivična dela za koja se tereti i Trampova organizacija, ali i za neka druga kao što je krađa.

Nikolas Gravante, advokat Vajselberga, naveo je u saopštenju:

“Gospodin Vajselberg je doneo jednu od najtežih odluka u životu da prizna krivicu da bi okončao ovaj slučaj i njime izazvanu dugogodišnju pravnu i ličnu noćnu moru za sebe i svoju porodicu”.

Trampove organizacija upravlja golf klubovima, hotelima i drugim nekretninama širom sveta. Ako bude proglašena krivom na suđenju, mogla bi da bude kažnjena novčano i na druge načine.

Izbor porote za to suđenje počinje 24. oktobra, 15 dana pre izbora za Kongres, na kojima se Trampova Republikanska stranka nada da će od demokrata preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom i Senatom.

Sam Tramp još nije saopštio da li će se ponovo kandidovati za predsednika na izborima 2024. godine. Vajselberg je za bivšeg predsednika radio oko pola veka. Podneo je ostavku na mesto finansijskog direktora nakon podizanja optužnice, ali je ostao na Trampovom platnom spisu kao viši savetnik.

Tramp je suočen i sa drugim pravnim sporovima. Agenti FBI su prošle nedelje pretražili njegovu rezidenciju na Floridi, iz koje su preuzeli poverljiva i druga predsednička dokumenta. Dva dana kasnije, od Trampa je traženo da svedoči u civilnoj istrazi njegovog poslovanja u Njujorku. Bivši predsednik je više puta odbio da odgovori na pitanja, pozivajući se na peti amandman američkog Ustava.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / CNN

YOU MAY LIKE