Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 13mph S
Humidity: 87%
Pressure: 29.65"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
54°F
54°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
37°F / 30°F
37°F / 25°F
37°F / 30°F
46°F / 34°F

Published 2 years ago

By admin

PRINC FILIP U PARIZU: Sa princezom Danicom odao počast Napoleonu I u katedrali Svetog Luja! (FOTO)

Na poziv princa Žan-Kristof Napoleona i njegove supruge Olimpije, Princ-Naslednik Filip i Princeza Danica prisustvovali su misi u čast Napoleona I i vojnika Velike armije koji su poginuli za Francusku. Misa je održana u katedrali Svetog Luja u Palati Invalida u Parizu.

Ceremoniju odavanja pošte Napoleonu I i vojnicima francuske vojske je predvodio princ Žan-Kristof Napoleon, potomak Napoleona Bonaparte i pretendent na carski tron Francuske kao glava porodice Bonaparta.

Komemoracijama je prisustvovala i princeza Beatris od Burbona i dve Sicilije, princ Joakim Murat i njegova supruga, princeza Jasmin. Princ Joakim Murat je potomak Karoline Bonaparte, Napoleonove sestre. Takođe je naslednik Kuće Murata, čiji je njegov otac danas predstavnik, kao potomak maršala Joakima Murata, koji je postao napuljski kralj Joakim I. Porodica Murat je deo carske porodice.

Među političkim predstavnicima, ceremoniji je prisustvovala i senatorka Žoel Gario Mejlam.

Princ Filip je izrazio zahvalnost svom prijatelju i rođaku princu Žan-Kristof Napoleonu na ukazanoj časti i pozivu, uputivši mu poziv da u skorije vreme on i njegova supruga posete Srbiju i upoznaju se sa srpskom tradicijom i kulturom. Princ Filip izrazio je posebno zadovoljstvo da prilikom buduće posete Napoleonovog potomka, Starešine Kuće Bonaparta i pretendenta na carski tron Francuske, zajedno na Oplencu odaju poštu osnivaču dinastije Karađorđević, velikom Voždu Karađorđu.

Princ Žan-Kristof Napoleon je sestrić princeze Marije da Glorije, majke princa-naslednika Filipa. Njena majka, Marija de la Esperansa je rođenjem od kraljevske kuće Burbona od Dve Sicilije, od kojih je majka princa Napoleona, što je „bočna strana“ španske kraljevske kuće, koja je vladala Kraljevstvom Dve Sicilije na jugu današnje Italije. Ta grana vodi poreklo od francuske kraljevske dinastije Kapet, što znači da su princu-nasledniku Filipu preci i francuski kraljevi.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kraljevska porodica
Foto: Kraljevska porodica

YOU MAY LIKE