Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

PRIJEPOLJE IMA SVOG NOVAKA ĐOKOVIĆA: Na završenom kosačkom Vimbldonu Dragoljub odneo pobedu! (FOTO)

U subotu je u Kamonoj Gori odžana deseta “ Kosačka moba „, pod pokroviteljstvom Udruženja građana “ Majkina duša “ i Turističke organizacije Prijepolje. Titulu najboljeg kosača osvojio je Dragoljub Kijanović, drugo mesto zauzeo je Dejan Bukvić.

U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljali važan i težak posao. Ta tradicija saočuvana je i u Kamenoj Gori – kazali su organizatori.

Zahvalnicu za najbolji kvalitet otkosa osvojio je Radenko Gluščević, a priznanja najboljima uručio je direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević.

Domaćin i organizator mobe, Željko Kijanović, poželeo je dobrodošlicu prisutnima i otvorio manifestaciju uz blagoslov vladike mileševskog Atanasija koji je i lično proverio oštrinu kose i zvanično proglasio početak takmičenja.

U revijalnom delu, oko 20 kosača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odmerilo je svoju brzinu i umeće ručnog košenja. Ni temperatura od preko 35 stepeni nije sprečila ovogodišnje učesnike da otkuju kose i nastave tradiciju. Kao i prethodnih i ove godine kosidba je imala takmičarski karakter, ali kako ističu i učesnici i organizatori to je nešto što je ovde u drugom planu. Druženje, negovanje tradicije i primer generacijama koje dolaze na prvom su mestu.

Nakon proglašenja najboljih kosača, usledila su nadmetanja u vuči balvana volovskom zapregom i bacanju živog jajeta. U obe discipline najbolji je bio Dejan Bukvić iz Sjeverina.

Manifestacija koja pre svega čuva tradicionalne vrednosti i duh zajedništva, nastavljena je uz druženje i želju za ponovnim okupljanjem i u narednim godinama u što većem broju.

POVEZANE TEME:

“JAO, PA TI OREŠ KAO MUŠKO” : Marija je najbolji orač u Srbiji, kada vežba, ore i komšijske njive! (FOTO)

DEČIJA DOBROTA NEMA GRANICE: Maša (7) noćima svira harmoniku da bi prikupila pomoć za lečenje Feđe koji ima tumor na mozgu! (FOTO)

UHAPŠEN MALIŠA (46) ZBOG NADRILEKARSTVA: Tvrdio da je dobio dar od Boga da leči! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE