Chicago
64°
Cloudy
6:43 am6:39 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 90%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
68/61°F
70/61°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

PRIGOŽIN SLETEO U MINSK! LUKAŠENKO: Vojska Belorusije u stanju pune borbene gotovosti!

Poslovni avion osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina doleteo je iz ruskog grada Rostova na Donu u Belorusiju, a još jedan avion je stigao iz Sankt-Peterburga, objavio je nezavisni medij Belaruski Hajun pozivajući se na podatke Flight Radara.

Mlaznjak koji navodno pripada Prigožinu s registracijskim brojem RA-02795 sleteo je u avio bazu Mačulišči u blizini Minska u 7:40.

Još jedan avion stigao je iz Rusije: poslovni mlanjak BAe 125-800B s registracijskom oznakom RA-02878 . Ovaj avion je poleteo iz Sankt-Peterburga i sleteo u avio bazu Mačulišči u 7:58, pokazuju podaci sa Flight Radara.

Ko je tačno vlasnik ovog aviona nije sasvim poznato. Međutim, brod RA-02795 je pod američkim sankcijama od 2019. godine zbog veza sa Jevgenijem Prigožinom. O činjenici da ovaj avion koristi lično Prigožin i članovi njegove porodice izvestili su Novaja gazeta i OCCRP.

Ove informacije nisu zvanično potvrđene, a sam Prigožin se od sinoć nije oglašavao.

„Želim da vas zvanično obavestim da ovaj avion ne pripada meni. I nemam ništa sa njim. Koliko ja znam, izdaje se besplatno“, prenela je pres-služba kompanije Konkord reči gospodina Prigožina. Tako je prokomentarisao medijske izveštaje da su se u julu 2021. američke obaveštajne agencije obratile vladama niza afričkih zemalja sa preporukama da ne prihvate ili ne servisiraju avion ruskog biznismena.

PROČITAJTE VIŠE:

Vojska Belorusije u stanju pune borbene gotovosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko dao je naređenje da se vojska stavi u stanje pune borbene gotovosti, na ceremoniji uručenja generalskih epoleta u Minsku, prenose RIA Novosti.

„Dao sam naređenja da se vojska stavi u stanje pripravnosti“, rekao je Lukašenko, pišu RIA Novosti.

Dodao je i da mu je „bilo bolno da gleda“ događaje koji su se odigrali na jugu Rusije.

„Mnogi naši građani su ih primili k srcu. Jer otadžbina je jedna. Istorija pamti – Belorusi znaju da brane svoju zemlju. Bili smo i bićemo jači od bilo kakvih izazova“, rekao je Lukašenko.

Kako je istakao, nema obojenih revolucija ako za to nema razloga u zemlji.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin sinoć je rekao da su delovanje ruskih službi, razum većine pripadnika Vagnera, ali i „patriotski duh ruskih građana“ bili presudni u suzbijanju pobune koju je protiv ruskog vojnog vrha predvodio Prigožin. Vagnerovcima je ponudio nekoliko opcija – pridruživanje ruskoj vojsci, odlazak svojim porodicama ili odlazak u Belorusiju.

POVEZANE TEME:

PRIGOŽIN SE OGLASIO SA TAJNE LOKACIJE: Evo kako se pravda za pokušaj svrgavanja Putina!

BRITANCI NE VERUJU PRIGOŽINU: Vagner iz Belorusije može da ugrozi Kijev, sprema li se novi juriš?

KO JE JEVGENIJ PRIGOŽIN: Od robijaša, do tajkuna, gospodara rata i izdajnika Rusije!

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube, Twitter

YOU MAY LIKE