Connect with us

Amerika

PRIČA KOJU VEĆINA AMERIKANACA NE ZNA: Evo odakle zapravo potiče ime Kalifornija

Published

on

Tokom prošlog veka, talasi migranata, od umetnika do naftaša i biznismena pristizali su u Kaliforniju u potrazi za svojim “američkim snom”.

No, vrlo je malo onih koji znaju pravo poreklo imena Kalifornija, koje dolazi iz španskog romana Garsije Rodrigeza de Montalve, koji je ime Kalifornija spomenuo u serijalu svojih romana od avanturama moćnog kavaljera i sina kralja Amadisa od Gola.

U romanu se opisuje “ostrvo” Kalifornija zapadno od Indije, krcato zlatom i mitskim bićima, koje mistične žene hrane slučajnim prolaznicima.

Tom egzotičnom zemljom iz romana vladala je kraljica Kalafija, sposobna, ali i okrutna prema svima koji bi se usudili kročiti na njenu zemlju.

Španski osvajači znali su ovu priču i upravo po tom mitskom ostrvu je nazvano područje oko kalifornijskog zaliva, obzirom da su i sami tražili sličnu mitsku zemlju puno bogatstva. No, otkud Špancima to ime? Neverovatno, ali od muslimana.

Inspiracija za ovo ime bila je riječ “Kalif” koja na arapskom znači “Naslednik (proroka Muhameda)” i u islamu predstavlja vođu države u kojoj žive muslimani. Montalvo je bio upoznat s ovim izrazom jer su Španijom neposredno pre njegovog doba vladali Mavari koji su bili muslimani.

U Montalvino vreme, međutim, Kalifat nije bio povezivan s negativnim fenomenima kao što je terorizam, već je predstavljao prosperitetnu kulturu koja je bila vrlo napredna u medicini, matematici, filozofiji i književnosti.

Izvor: Likaclub
Foto: Pixabay

Advertisement