Chicago, IL
36°
Mostly Cloudy
7:03 am4:19 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 12mph SSW
Humidity: 78%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
36°F
36°F
37°F
37°F
37°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 45°F
55°F / 48°F
55°F / 30°F
34°F / 25°F
39°F / 32°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

PRIČA KOJA ĆE VAM IZMAMITI SUZE: Dragica je videla sirotu devojčicu na TV i molila Boga da joj je je pošalje. A onda je ušetala u njenu kuću…Sad je zove baka!

Nekada tužna devojčica željna druženja i svih onih malih radosti i stvari koje bi svako dete trebalo da ima, danas je u toplom domu, u novom okruženju. Sedmogodišnja Zorica privukla je pažnju javnosti nakon što je objektiv kamere fotografa Đorđa Đokovića zabeležio kako posmatra dečiji rođendanski rođendan sa čežnjom u očima.

Fotografija je stigla do mnogih, a nikoga nije ostavila ravnodušnim. Đorđe Đoković je za fotografiju koju je nazvao ““Život sa druge strane” dobio prvu nagradu Nacionalne geografije na temu “Ljudi”, ali mu je, kako je to i sam rekao, najveća nagrada to što je taj kadar zauvek promenio život jednog detetaI to na bolje! Zorica je sada u hraniteljskom porodici, a kako kaže njena hraniteljka – poslušna je i voli školu.

Krenula u prvi razred

Zoricina hraniteljka je Dragica Avramović. I sama je na televiziji videla prilog o devojčici sa te čuvene fotografije i u sebi je, kaže, molila boga da joj je pošalje, da je odgaja. Početkom juna ove godine u dom Avramovića je ušetala devojčica sa radnicima Centra za socijalni rad.

– Tek kasnije sam shvatila da je Zoka u stvari ta devojčica iz televizijskog priloga! Bog mi ju je poslao. Pored Zoke, koja ima sedam godina, kod nas u porodici je još četvoro dece uzrasta 15, 12 i 6 godina, a imam i sina (34) i ćerku (32). Dečica me zovu baba, tako smo se dogovorili, jer ja imam 58 godina. Zoka je krenula u prvi razred, nije znala neka slova da upotrebi, ali je sad sve krenulo nabolje – ispričala je Dragica za Kurir.

Deca poslušna, lepo je što se u selu čuje dečja graja

Kaže da njoj i njenom suprugu ništa nije teško, da su deca dobra i poslušna, kao i da je mnogo lepo što se u selu čuje dečja graja.

– Isprva je Zorica trebalo kod nas da bude dve nedelje, međutim, postignut je dogovor da ostane duže. Potrudiću se da ostane za stalno, nije ona kriva što joj je život bio takav. Potrudiću se da joj pružim sve što mogu i da napravim dobrog čoveka od nje. Ona je poslušna i voli školu, voli da radi domaći, voli kad sedimo da mi plete kikice – ispričala je Dragica za Kurir i dodala:

– Zorica je bila loše kad je došla, bila je mršava, zapuštena, ali je napravljen veliki pomak. Odmah nas je prihvatila, voli da bude ovde. Kad je pitam da li bi volela da vidi mamu i babu, ona kaže: “Volela bih da ih vidim, ali ne da živim s njima. Meni je ovde lepo, ja odavde neću da idem nigde”.

“Puno mi je srce, osećaj je fantastičan”

Povodom informacije da je Zorica sada u hraniteljskoj porodici ranije kontaktirali smo i fotografa čijom zaslugom je javnost i saznala za devojčicu. Đorđe kaže da je “osećaj fantastičan” jer je jedna fotografija obišla široke mase i stvorila veliki odziv kod ljudi.

“PUNO MI JE SRCE”: Fotograf Đorđe Đoković

Najviše ga raduje, kako kaže, to što je Zorica krenula u školu.

– Što neće biti gladna, što jok neće biti zima, što će moći da, bar se nadam, ima normalno odrastanje i da će zaista biti srećna! – poručuje on. Dodaje i da mu je “puno srce ako je fotografijom barem malo doprineo tome“.

Izvor: Blic Foto: Đorđe Đoković

YOU MAY LIKE