Chicago, IL
59°
Mostly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 8mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 1
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
64°F
66°F
66°F
66°F
68°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 37°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

PRETE MU 4 GODINE ZATVORA: ‘Šaman QAnon’ priznao krivicu za napad na Kongres!

Muškarac pod nadimkom “QAnon Šaman” priznao je u petak 3. septembra krivicu za ometanje zvaničnog postupka prilikom upada u zgradu američkog Kongresa. Nezadovoljni građani, među kojima su bile i pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa, upali su 6. januara u Kapitol Hil kako bi prekinuli proces potvrđivanja izborne pobede predsednika Džozefa Bajdena.

Džejkob Čensli iz Finiksa, snimljen je u zgradi Kongresa, sa tetovažama, bez majice i sa kapom koja ima rogove. Priveden je ubrzo nakon pobune, bez prava na kauciju.

Dok je bio u pritvoru Čensli je prošao kroz mentalne preglede, a zatvorski zvaničnici su mu dijagnostifikovali prolaznu šizofreniju, bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost.

Iako optužba uključuje i maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina i novčanu kaznu od 250.000 dolara, tužiteljka Kimberli Paskal naznačila je da će maksimalna kazna koju će vlada tražiti verovatno biti mnogo kraća. Prema smernicama koje procenjuje tužilaštvo Čensli bi se mogao da se suoči sa kaznom zatvora od 41 do 51 meseci.

Čensli je bio pristalica QAnon teorije zavere koja Trampa vidi kao spasitelja, a elitne demokrate kao grupu pedofila i kanibala.

QAnon teorije su se proširile nakon što je u oktobru 2017. anonimni korisnik “4chan” kasnije i “8chan” foruma, koji je svoje objave potpisivao sa “Q” objavio tvrdnju da je on obaveštajni zvaničnik koji ima pristup tajnim podacima.

U ranijem saopštenju za medije Albert Votkins, Čenslijev advokat rekao je da je Čensli odbacio “Q” koje mu je ranije dodeljeno, i da je tražio da ga ne oslovljavaju tako u budućnosti.

Skoro 600 osoba je uhapšeno zbog napada na zgradu Kapitola gde je u toku bilo zasedanje Kongresa zbog potvrđivanja izborne pobede Džoa Bajdena. Pre samog upada, Tramp je održao zapaljiv govor u Vašingtonu, rekavši da je njegov poraz rezultat izborne prevare.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube / CBS Evening News

YOU MAY LIKE