Connect with us

dogadjaji

PREMINUO VLADIMIR VELIČKOVIĆ Srpski i francuski akademik slikama je osvojio svet

Published

on

Jedan od najznačajnijih srpskih slikara Vladimir Veličković, član van radnog sastava SANU, preminuo je danas, 29. avgusta, u Splitu, u 85. godini.

Vladimir Veličković rođen je 1935. godine u Beogradu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. i bio saradnik majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu (1962- 1963). Prvu samostalnu izložbu održao je 1963. godine. Od 1966. živi u Parizu, gde je 1983. godine počeo da radi kao profesor na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts.

Godine 1985. izabran je za člana van radnog sastava Srpske akademije nauka i umetnosti, a njegova pristupna akademska beseda bila je impresivna izložba u Galeriji SANU 1986. U istoj galeriji priredio je još dve velike izložbe (2002. i 2013. godine).

Vladimir Veličković je nosilac ordena Legije časti (reda viteza) i najvišeg francuskog priznanja u oblasti kulture i umetnosti Commandeur dans l’ordre des arts et des lettres. U Francusku akademiju lepih umetnosti (l’Académie des Beaux Arts de l’Institut de France) primljen je 2005. godine.

Realizovao je više od sto samostalnih izložbi u mnogim gradovima sveta. O radu Vladimira Veličkovića snimljeno je 12 dokumentarnih filmova i objavljeno 15 monografija.

Njegova dala se čuvaju u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u Argentini, Austriji, Belgiji, Brazilu, Venecueli, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Danskoj, Iranu, Italiji, Japanu, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Slovačkoj, SAD, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Čileu, Švedskoj, Švajcarskoj, zemljama bivše Jugoslavije i Srbiji.

Svojim delom i delatnošću dao je veliki doprinos aktivnostima SANU, posebno u okviru Odeljenja likovne i muzičke umetnosti. Ostavio je trajni beleg u oblasti kulture i umetnosti Srbije i njene afirmaciji u svetskim razmerama.

Tekst: SANU Foto: SANU

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement