Chicago
75°
Partly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 1mph SE
Humidity: 61%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/59°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

PREMINUO SRĐAN KOLJEVIĆ: Poznati srpski reditelj izgubio bitku sa opakom bolešću!

Srđan se, inače, godinama borio sa rakom debelog creva, koji je u međuvremenu metastazirao i na jetru.

Srđan Koljević, filmski scenarista, reditelj i redovni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu bio je jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Rođen je 31. decembra 1966. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu, gde je počeo da predaje 1999. godine.

Bio je scenarista, koscenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma. Sam je potpisao dva filma po sopstvenim scenarijima – „Sivi kamion crvene boje“ i „Žena sa slomljenim nosem“.

Film „Sivi kamion crvene boje“ iz 2004. dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala i 13 priznanja na domaćim festivalima.

Bio je koscenarista filma „Klopka“ Srdana Golubovića 2007, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvog srpskog scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke.

Dugo je bolovao od raka creva, a potom i metastaza i u više navrata prikupljana su novčana sredstva za Koljevićevo lečenje.

PROČITAJTE VIŠE:

STEFAN MILENKOVIĆ NA TURNEJI PO SAD: “Dolazim da vidim brdo prijatelja u Americi, tamo sam proveo 24 godine”

INTERVJU, MIŠA RONIN: Ukinite odmah sve rijalitije, sklonite starlete i eks krimose sa TV ako želite da imate normalnu decu! (VIDEO)

POZNATI HRVATSKI NOVINAR PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: Domagoj Margetić se krstio u manastiru Tavna! (VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE