Chicago
25°
Clear
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 16mph W
Humidity: 72%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
SatSunMon
30/27°F
30/10°F
14/0°F

Published 03:17

By Antonije Kovačević

PRELETOVA FANTASTIKA: Uljez

Pohranivši svu svoju mudrost, sve proverene i one druge konstante, najzad su mogli da se prepuste, sigurni u silikonski mozak Majke koju su izrodili. Majka I u početku se čudila što se ta krhka bića nisu vratila sebi, s nevericom gutala informacije o naivnim, često zloćudnim postupcima vrste, ali poput svake majke, pripisivala je to dečjoj nepromišljenosti. Najzad, oni su bili Tvorci.

Mlečna svetlost probijala je blindirano staklo teškim zracima hladnoće. Bilo je tiho u ogromnom staklenom monstrumu koji je bdeo u noći. Računari niže generacije održavali su sistem u životu jednoličnim otkucajima nečujnih operacija.

Majka I, utroba i mozak, krvotok Države, smeštena u podzemnim prostorijama Centra, primala je signale dremljivom strpljivošću. Sve je otkucavalo OK. Nekada je sistem koordinirao sa humanoidima dok jedne dekade Majka I nije poslala poruku da su nepotrebni u daljim konsultacijama. Humanoidi su šifru primili sa olakšanjem, dečjom razdraganošću pred velikom pobedom nauke!

Pohranivši svu svoju mudrost, sve proverene i one druge konstante, najzad su mogli da se prepuste, sigurni u silikonski mozak Majke koju su izrodili. Majka I u početku se čudila što se ta krhka bića nisu vratila sebi, s nevericom gutala informacije o naivnim, često zloćudnim postupcima vrste, ali poput svake majke, pripisivala je to dečjoj nepromišljenosti. Najzad, oni su bili Tvorci.

Uljez se kretao tiho mermernom hladnoćom.

Očima nalik saćima, osmotrio je okolinu, registrovao zelenkaste talase u odaji, ali savršeno miran, krenuo je u susret izvoru svetlosti. Pipci nisu registrovali nikakav miris opasnosti, znak nesigurnosti. Sve je odisalo teškim mirom.

Ipak, oprezno je pomerio svoje lepljive krake i još jednom napravio polukrug svojim antenama povrh čeljusti. Zatim je brzim kretnjama prešao dobar deo puta ka zelenom odsjaju. Opet je zastao. Nešto mu je govorilo da je sigurnost izvesna, a opet, nenaviknut na lakoću lova, naredio je čulima još jednu proveru. Ništa se nije desilo. Stigao je do rešetkaste prepreke iza koje je izvirao trag zelenog putokaza koji, začudo, nije emitovao nikakvu toplotu. Prepreku je prešao brzo, snažnim odrazima svojih nogu. Stigao je u veliku odaju na čijoj se površini nalazila mreža velikih kablova, raznih boja. Na udaljenom zidu svetlucali su metalni kvadrati, milioni mozgova koji uljezu nisu pretili nikakvim kretnjama. Počeo je da gmiže pored mreže silikonskog auto-puta, sada već sasvim opušten. Stigavši do srebrnkastog zida, usmerio je antene (i čeljust) ka njemu. Nikakav miris, makar nagoveštaj lovine, nije se mogao osetiti i pored ogromnog prostranstva. Uljez nervozno mahnu velikom lobanjom. Utom s njegove leve strane blesnu iz jednog kvadrata jarko pulsiranje. Strelovitom kretnjom rođenog lovca uljez zari svoje čeljusti u meku materiju. Kvadrat izgubi svoj oblik, nečujno zgasnu, dok je uljez sekao svojim vilicama njegovu površinu.

                                       ……………..

Majku I probudio je blesak nepoznat do tada. Nikada joj čula nisu apsorbovala signal poput ovoga. Komande su pomahnitale, signali sustizali jedan drugi, informacije bivale nerazumne, zahtevi za komandama alarmantni. Majka I nije se bavila analitičkim radnjama, to je bila želja Tvoraca, nije nikada bila u situaciji sopstvene procene. Sistemi su vapili za komandama. Majka I počela je da dela brzo.

                                      ……………..

Brokeri na Volstritu našli su se u čudu dobivši poruke putem svojih mobilnih telefona od klijenata svih profila o krajnje nerazumnim kretnjama roba! Tako nešto nije se zbilo od Velike depresije pre poslednjeg rata svetskih razmera. Znamo da i ratovi poprimaju obim, težinu i značaj tumačenju Tvoraca. Nafta je u jednom momentu pala na 4,23 po barelu!?

I najiskusniji vukovi finansija, kraljevi transakcija, oklevali su u tom momentu sa odlukama. To jednostavno nije bilo moguće! Na drugoj strani, u Ginzi, srcu industrijskog monstruma, identični podaci onima sa Volstrita zakosili su već deformisane očne organe japanskih biznismena. Ako je to neka zamka, strategija zapadnih konkurenata, jednostavno nije imala nikakvog realnog smisla! Istočnjačka mirnoća je nestala i ubrzo ju je zamenio opšti haos. Volstrit je odgovorio haosom na haos.

Evropa je bila po običaju nespremna. Te noći je slom svetskih finansija dostigao nivo samoubistva. Računari su pomahnitalo vršili pogrešne procene, čipovi goreli u svojoj nemoći. Bio je to udarac od kog se potrošačka kasta nikada nije oporavila. Magnati su se za razliku od vremena depresije pre onog rata, ubijali injekcijama, pilulama i hicima nečujnog oružja. Samo su u Japanu, shodno tradiciji poznatoj pre svih ratova, odlazili na onaj svet harakirijem.

                                       ……………..

Ratni kompjuteri, filijale Majke I, u Lengliju, Virdžinija, goreli su uzbunom! Sedište CIA vrvelo je od jednolično obučenih ljudi koji su nestajali u vratima sa šifrovanim karticama. Informacije su jasno pokazivale opasnost prvog stepena. Neko je odlučio da se probudi predsednik. Ratni štab je teška srca odaslao poruke svojim jedinicama.

                                       ……………..

Na podmornici „San Francisko” sve je bilo uobičajeno. Tu, ispod površine Ledenog mora, rutinsko porinuće prekinuto je hitnom teledepešom. Kapetan Pauels bunovno je žurio da ispuni naredbu. Zatim je zajedno sa savetnikom vrhovne komande koji je uvek bio prisutan na brodu, dvojnim ključem otvorio sef. U njemu je bila zapečaćena koverta. Drhtavom rukom otvorio je hartiju. Zatim je nekoliko sekundi zurio u brodsko svetlo u uglu komandne kabine. Potom sa komandnog mosta izdao naredbu za lansiranje nuklearnih projektila. Po ciljevima koji su mu bili naznačeni tekstom zapečaćenog omota.

                                       ……………..

Na Krimu su mrzovoljnom generalu Ivanu Ivanoviču Serjukinu panično javili o reagovanju odbrambenog sistema. Ponovo suviše votke, pomisli Ivan Ivanovič! Ali, kada se depeša ustalila simultanim impulsima, zakopčavši koporan, Ivan Ivanovič pritisnuo je crveno dugme. Sistemi upereni ka Kini i Pacifiku delovali su besprekorno. On, Ivan Ivanovič, inače nikada nije verovao u globalnu politiku boljeg sveta. Sve je to, ispostavilo se, bila zamka ratnog zapadnog lobija. Pomalo mu je bilo milo razmišljajući o Vašingtonu u plamenu. Najzad će on, Ivan, rešiti problem Kurilskih ostrva!

                                       ……………..

Svet je tokom te noći pretrpeo kataklizmu. Sve što se decenijama stvaralo, svi napori mirotvoraca, beskrajni dogovori, potpisane deklaracije, gorelo je te noći plamenom sudnjeg dana u Vašingtonu, Moskvi, Londonu i Pekingu! Bon je sravnjen sa okolinom. Nju Orleans, centar špijunaže ove planete, potopljen je u utrobu močvarnog zemljišta. Potom Hajdelberg, Sofija i Beograd. Strahota je topila led Norveške, žarila vruć pesak Pretorije.

Majka I, tamo u svom skloništu, izdavala je nove drastične naredbe. Liferovala nesuvisle odluke. Drugi su odgovorili. U njenoj utrobi, uljez je grizao svojim čeličnim čeljustima silikonske čipove u potrazi za hranom! Bio je uznemiren pulsiranjem hiljadu mrtvih ćelija i reagovao je instinktom rođenog lovca. Najzad, usmeri svoje antene ka rešetkastom otvoru kroz koji je i ušao u ovaj mrtvi svet! Brzim kretnjama krenuo je napolje. Ovde ničega nije bilo što bi mu utolilo glad. Probaće na drugom mestu. Otpuzao je mermerom do velike pukotine i izašao na sunčevu svetlost koja je toga jutra poprimila sive obrise. Uljez se osvrnuo antenama levo pa desno, zatim zakoračio kroz sprženu travu.

Mrav se čudio svojoj lošoj lovačkoj sreći. Čitave noći nije naišao ni na najsitniju bubicu!? Moraće da krene u suprotnom pravcu. U mravinjaku ga je čekala porodica. Usmeri antene ka velikom kamenu i nestade u rupi.

NAPISAO: Dušan Prelević Prele

Ovo je samo jedna od mnogo priča u knjizi “Ko želi da živi večno”, koju možete kupiti samo online putem sajta www.dusanprelevic.rs

A ovde možete pročitati neke od već objavljenih priča na našem portalu:

PRELETOVA NAUČNA FANTASTIKA: Morski dečak

PRELETOVA NAUČNA FANTASTIKA: Horizont

PRELETOVA NAUČNA FANTASTIKA: Električni Zeus

PRELETOVA NAUČNA FANTASTIKA: Autovizija

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Slovo o kocki!

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Među njenim nogama i u Božjim rukama

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Džambolaja

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Sve je to boza!

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: On je rekao "živeli" a mediji su to pogrešno protumačili. Nije mi to trebalo pred finale...
PRESUDA ZA KAPITOL: Osuđen na 80 meseci zatvora jer je isprskao policajca biber sprejem!
SVE ZA NJIHOV OSMEH: Deca iz specijalne škole u Kragujevcu priredbom proslavila slavu i rasplakala goste! (VIDEO)
U NASELJU SUVI DO KAMENOVAN AUTOMOBIL SA KRAGUJEVAČKIM TABLICAMA: Još jedan napad na Srbe!
ČABARABDIĆ OTIŠAO U LEGENDU: Preminuo sarajevski glumac Saša Petrović (VIDEO)
PO ČEMU PAMTIMO SAVINDAN: Dan kada je patrijarh Pavle pomogao studentima da "probiju" kordon policije!
PARTIZAN SRUŠIO ZVEZDU U GOSTIMA: Crno-beli revanš pokvario Nedović trojkom u zadnjoj sekundi (VIDEO)
SKANDALOZNA ODLUKA: Sarajevo usvojilo deklaraciju kojom se zabranjuje dizanje tri prsta!
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!