Connect with us

aktuelno

PRELEP PRIZOR NA ZLATIBORU: Završeno uređenje centra, počelo punjenje jezera (FOTO)

Published

on

Na Zlatiboru su u toku završni radovi na uređenju centra, a u petak je počelo punjenje jezera, izvorskom vodom iz dve bušotine koje se nalaze u neposrednoj blizini, i taj postupak će trajati dve nedelje, dok će se uporedo sa punjenjem jezera postaviti i zaštitna ograda, kao i klupe po samom obodu jezera.

„Od svog postanka jezero je veštačko, betonskog korita i to nismo želeli da menjamo, osim što smo ojačali postojeću konstrukciju. Nismo ni farbali dno korita, već je voda čista izvorska, samim tim i svetlija. Dno nije ujednačene boje, jer nas od proleća očekuje nastavak instalacija i montaža fontane i klizališta”, kazao je RINU, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Po dnu jezera postavljena je dekorativna rasveta, u obliku zvezdanog neba, kao i svetlosni snopovi koji imaju mogućnost promene boje svetlosnih efekata. Кada se nivo vode bude povećao, biće puštene u rad i bočne prskalice koje će upotpuniti izgled jezera do proleća sledeće godine, kada je predviđeno i postavljanje fontane.

„Dok ove poslove sada radimo, odlučili smo da sačuvamo stari kamen koji su koristili naši preci. Iskoristićemo ga za izgradnju ulaznog dela novog groblja potrebnog Zlatiboru, za koje je već spremna lokacija. Od tog kamena će biti napravljen spomen – kompleks gde će biti upisana imena žrtava svih ratova. Neće se zaboraviti da su ljudi klesali taj kamen, niti će biti zaboravljen akademik Pećinar koji je obeležio to vreme. Dugujemo tim ljudima što se danas razvija opština Čajetina i oni žive kroz naše investicije”, zaključio je prvi čovek opštine Čajetina Milan Stamatović.

Ipak, kao što se vidi u tvitu iznad, nisu svi oduševljeni novim izgledom Zlatibora. Brojni korisnici društvenih mreža izrazili su nezadovoljstvo načinom gradnje koji je narušio prirodno okruženje na planini , kao i stilom koji je mahom okarakterisan kao kič.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement