Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

PREDSEDNICA MOLDAVIJE OPTUŽUJE: Rusija planira državni udar, u plan umešani Srbi i Belorusi!

Predsednica Moldavije optužila je Moskvu da planira državni udar kako bi zbacila njenu proevropsku vladu i da je u toj operaciji planirano da u zemlju uđu i državljani Rusije, Belorusije, Crne Gore i Srbije.

Maja Sandu je za novog premijera imenovala Dorina Rečena, koji se zalaže za članstvo Moldavije u Evropskoj Uniji (EU).

„Zavera” se sastoji od organizovanja „protesta takozvane opozicije” koji bi doveli do „svrgavanja ustavnog poretka”, rekla je predsednica Sandu.

Ivida Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije negirao je tvrnje predsednice Moldavije Maje Sandu i zatražio da „organi Moldavije hitno dostave svaku informaciju koju poseduju, jer mi do sada nismo nikada dobili takvo obaveštenje”, naveo je Dačić, a prenosi televizija N1.

Mediji u Srbiji preneli su i da je grupa od 12 navijača beogradskog fudbalskog kluba Partizan, istog dana posle obraćanja predsednice Sandu, pošto im nije dozvoljeno da uđu u Moldaviju. U utorak ujutru, navodno je jedna grupa navijača deportovana iz Moldavije, a druga će se vratiti u Srbiji u toku dana. Zvaničan razlog za deportaciju još nije poznat.

Partizan u četvrtak igra protiv moldavskog Šerifa utakmicu baraža Lige konferencija.

Zbog rata u susednoj Ukrajini Moldavija, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, našla se pod velikim pritiskom. Predsednike Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je prošle nedelje da su obaveštajne službe otkrile ruski plan da unište Moldaviju.

Moldavija, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, u leto 2022. postala je kandidat za članstvo u EU. Ova zemlja od 2,6 miliona stanovnika pokušava da se izbori sa talasom izbeglica iz Ukrajine i napetostima u Pridnjestrovlju, proruskom regionu gde se nalazi oko 1.500 ruskih vojnika.

Moldavija koja je bila u sastavu Sovjetskog Saveza, zavisna je od ruskog gasa. Kada je ruska vojska počela sa napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Moldavija se suočila sa restrikcijama struje.

Predsednica Sandu je optužila Rusiju da planira da angažuje „sabotore sa vojničkim iskustvom koji bi u civilnoj odeći započeli nasilne proteste, napade na državne institucije i uzeli taoce”.

Ona je pozvala parlament Moldavije da usvoji zakone kako bi obaveštajnoj i bezbednosnoj službi (SIS) i tužiocima dali „neophodne mehanizme za efikasniju borbu protiv pretnji po nacionalnu bezbednost”.

„Moskva planira da nasiljem uništi našu zemlju”, dodala je ona na konferenciji za novinare.

Socijalistički i komunistički opozicioni blok u Moldaviji ima jake veze za Moskvom. Prethodni predsednik Igor Dodon, koji je bio na vlasti od 2016. do 2020, blisko je sarađivao sa Rusijom. Međutim, od raspada Sovjetskog Saveza 1991, Moldavija je razvila saradnju sa Rumunijom, članicom EU.

Najavljujući u petak ostavku, bivša premijerka Natalija Gavrilita rekla je da, kada je njena vlada izabrana 2021, niko nije očekivao da će morati da upravlja „tolikim kriznim situacijama izazvanim ruskom agresijom u Ukrajini”.

PROČITAJTE VIŠE:

Rusija odabacuje tvrdnje da priprema destabilizaciju Moldavije: “Ne podležite provokacijama”

Moskva odlučno odbacuje insinuacije o navodnom pokušaju Rusije da se meša u unutrašnje stvari Moldavije i podriva situaciju u ovoj zemlјi i poziva Kišinjev da ne podleže provokacijama i da se rukovodi interesima građana, saopštilo je rusko Ministarstvo spolјnih poslova, prenosi agencija RIA Novosti.

“Odlučno odbacujemo insinuacije o navodnoj želјi Rusije da ‘potkopa’ situaciju u Moldaviji. Za razliku od zapadnih zemalјa i Ukrajine, mi se ne mešamo u unutrašnje stvari Moldavije i drugih zemalјa sveta. Rusija ne predstavlјa pretnju bezbednosti Moldavije i zalaže se za razvoj obostrano korisne i ravnopravne bilateralne saradnje“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prethodno je predsednica Moldavije Maja Sandu rekla da se u toj zemlji priprema pokušaj promene ustavnog poretka i pozvala parlament da pooštri bezbednosno zakonodavstvo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tokom govora u Evropskom savetu, ranije saopštio da je ukrajinska obaveštajna služba presrela navodni “plan Rusije” za “uništenje demokratskog poretka” u Moldaviji, i da je ukrajinska strana upozorila moldavsko rukovodstvo.

POVEZANE TEME:

POSLEDNJA VEST! Ambasada SAD pozvala američke državljane da hitno napuste Rusiju!

КUSTURICA: EU ne nudi ništa Srbiji osim ultimatuma, Zapad želi da zapali Balkan!

NAŠE PRAVO DA PLAĆAMO SVE: Izveštaj o korupciji u RTS-u trese Srbiju, evo na šta sve troše novac građana!

Izvor: BBC / Euronews
Foto: Printscreen Instagram @maia.sandu

YOU MAY LIKE