Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 year ago

By admin

PREDLOŽEN NOVI DIZAJN SRPSKIH NOVČANICA: Milunka Savić na 500 dinara, uvedeni motivi iz istorije i prirode! (FOTO)

Srpske novčanice nisu menjale izgled već skoro 20 godina, pa su korisnici društvenih mreža podsetili na neka efektna nova dizajnerska rešenja, u nadi da će ih nadležni uskoro i razmotriti.

Naime, na Tviteru su se pojavile fotografije novodizajniranih apoena od 50, 100 i 200 dinara koje su dizajnirane pre dve godine. Na njima je pored Nikole Tesle prikazan i “Takovski ustanak”, slika Paje Jovanovića, ali i Specijalni rezervat prirode Uvac.

Može se primetiti da su novčanice živopisnije i da su na njima pored slavnih ličnosti prikazani i neki delovi srpske istorije i prirodnih odlika.

“Na društvenoj mreži „Reddit” jedan korisnik ponudio je predlog novog dizajna srpskih novčanica. Iako se promena dizajna srpskih novčanica ne razmatra, bar ne javno, autor je želeo da pokaže kako bi one mogle da izgledaju modernije uz upotrebu nekih novih tehnika i novih materijala”, napisao je korisnik Tvitera.

Po komentarima ispod fotografija se može zaključiti da se ovo idejno rešenje dopalo mnogima, ali da su pomalo skeptični da će ono ikada biti i realizovano i da nas uskoro čeka novi dizajn srpskih novčanica.

Od 2003. godine izdate su prve monete, koje nisu imale jugoslovenske atribute. Tokom 2003. i 2004. godine izdavane su kovanice i novčanice koje su umesto naziva države i njenog grba nosile amblem Narodne banke Srbije. Od 2005, još pre istupanje Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom, nakon preporuke o korišćenju grba Srbije, započelo se sa izdavanjem novca koji nosi ime Srbija i srpski grb.

Prva serija novčanica koja se nalazi u upotrebi, nosi znak Narodne banke Srbije. Prva novčanica u toj seriji je od 1.000 dinara, puštena u opticaj 24. marta 2003. Iste godine izdate su novčanice od 100 i 5.000 dinara, a naredne 2004. je izdata novčanica od 500 dinara. Izgled ovih novčanica je promovisan još 2000. i 2001. godine, mada je naknadno doterivan.

Prva novčanica iz serije sa velikim grbom Republike Srbije, bila je novčanica od 200 dinara, koja je puštena u opticaj 2. jula 2005. godine. To je ujedno i prva novčanica na kojoj se nalazi poznati ženski lik i prva novčanica na kojoj se nalazi kinegram, pokretne slike, koje se prelivaju jedna u drugu menjajući boje, zavisno od ugla gledanja.

Izvor: BizLife.rs
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE