Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 11mph SW
Humidity: 44%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
57°F
54°F
50°F
48°F
46°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 3 years ago

By admin

PREČICA DO VIMINACIJUMA: Turisti će uskoro rekom moći da dođu do poznatog arheološkog nalazišta!

Arheološki park Viminacijum dobio je prava da obavlja posao lučkog operatera na pristanu u Kostolcu. Od ponovnog otvaranja turističke luke, velika očekivanja imaju preduzetnici, zaposleni u Viminacijumu, ali i uprava Grada Požarevca.

Za desetak godina koliko Luka u Kostolcu ne radi, Arheološki park Viminacijum je izgubio veliki broj svojih visokoobrazovanih i visokoplatežnih turista koji Srbiju obilaze rečnim kruzerima. 

Uvereni su da će kao odgovorni lučki operater novog lučkog područja u Kostolcu ponovo biti u prvom planu.

„Nadamo se da ćemo vratiti te ljude nazad. Taj broj turista je išao i do 80.000, 90.000 pre korone. To je značajan prihod za Arheološki park, značajan za samoodrživost čitave naše priče i čitavog projekta“, kaže Nemanja Mrđić, direktor Arheološkog parka Viminacijum.

U međuvremenu, turisti sa reke su do Viminacijuma dolazili nakon što se iskrcaju u Tvrđavi Golubački grad, što je bilo i skupo i naporno. Sada će i Požarevac biti znatno pristupačniji.

„Cilj Turističke organizacije i Grada Požarevca je da te iste turiste privuče u ovaj kontinentalni deo grada, da pokažemo sve naše resurse i atribute od Ergele Ljubičevo, gradskog zdanja, Miloša u Parku, Galerije Milene Pavlović Barili, muzeja i sličnih destinacija“, navodi Vasilije Baldić, direktor TO Požarevac.

Iako još ne znaju šta da očekuju, zbog specifičnosti rečnog turizma, najboljem se nadaju i ugostitelji na obali ove male gradske opštine.

„Ukoliko bude posla, kada počnu kruzeri da pristižu ovde, i da se ti gosti zadržavaju u restoranu, pojačaćemo osoblje. Možda ćemo i baštu proširiti. Svake godine radimo na uređenju restorana“, rekao je Danilo Stevanović, vlasnik restorana „Dunavski dragulj“.

Grad Požarevac je već završio radove na infratrukturi. Rekonstruisan je deo puta do obale, uvedena je struja i voda.

Pristan čeka na aktivaciju već nekoliko godina, samo će ga pomeriti nizvodno za pedesetak metara, čim Agencija za upravljanje lukama obezbedi neophodne dozvole.

U Viminacijumu se nadaju turistima sa Dunava već ove godine, ali sledeća sezona ima mnogo više izgleda da obori sve rekorde.

Izvor: RTS.rs Foto: Military Wiki

YOU MAY LIKE