Chicago, IL
48°
Cloudy
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 11mph N
Humidity: 87%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
48°F
48°F
48°F
48°F
46°F
FriSatSunMonTue
57°F / 36°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 37°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

PRAVDA U AMERICI: Nevini robijali 17 godina, a sad im država plaća 900.000 dolara!

Dvojicu muškaraca koji su odslužili skoro 17 godina zatvorske kazne, sudija u američkoj saveznoj državi Kaliforniji je 20. aprila proglasio nevinim, nakon što je utvrđeno da su pogrešno osuđeni za pokušaj ubistva nakon pucnjave 2004. godine.

Prema novom zakonu, savezna država Kalifornija dužna je da svakom od njih plati po 140 dolara za svaki dan koji su proveli iza rešetaka, što će iznositi oko 900.000 dolara, piše AP.

Presudama Dupriju Glasu i Huanu Rejfordu završeno je novo suđenje koje je započeto u oktobru nakon što je veće državnog žalbenog suda poništilo njihove osude i nakon njihovog puštanja na slobodu 2020. godine.

Čed Brendon Mekzil, član bande koji služi kaznu doživotnog zatvora za drugo ubistvo, priznao je da je on stvarni ubica.

Ispred zgrade suda, dvojicu oslobođenih muškaraca dočekali su članovi porodice i pristalice. Rejford, držeći svoju ćerku, nazvao je „neverovatnom“ činjenicu da su njihovi dosijei konačno izbrisani i da im je vraćena reputacija.

–Toliko sam dugo razmišljao o ovom danu. Razmišljao sam o tome kada sam bio zatvoren 17 godina. Razmišljao sam o tome poslednje dve godine kada sam bio slobodan. Čekao sam ovaj dan jer sam, znate, znao da sam nevin za svaki zločin za koji su rekli da sam počinio – izjavio je Rejford.

Advokati odbrane su rekli da je ovaj slučaj prvi podvrgnut novom zakonu koji garantuje obeštećenje optuženima čiji su slučajevi odbačeni i omogućava im da iznesu dokaze koji dokazuju njihovu nevinost.

Glas i Rejford imali su 17, odnosno 18 godina, kada su uhapšeni nakon pucnjave tokom svađe u kojoj je učestvovala grupa tinejdžera u Lankasteru, severno od Los Anđelesa.

Obojica optuženih bila su osuđena su na 11 uzastopnih doživotnih kazni po 11 tačaka za pokušaj ubistva.

PROČITAJTE VIŠE:

NOVA INTERVENCIJA ILI EVAKUACIJA? Amerika razmešta snage blizu ove zaraćene afričke zemlje!

UHAPŠENA DVA TINEJDŽERA: Ubili četiri i ranili 32 osobe na proslavi rođendana! (FOTO)

NEMA KRAJA TRAGEDIJAMA: Devojčica (6) upucana jer je ušla u komšijino dvorište po loptu, ranjen i otac!

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen Twitter @nypost

YOU MAY LIKE