Connect with us

aktuelno

PRAVDA NA STRANI KAVČIĆA: Sud odbacio tužbu izdavačke kuće Klet!

Published

on

Fondacija “Alek Kavčić” je saopštila da je sud odbacio kao neosnovan zahtev izdavačke kuće Klet koja je, kao privremenu meru, tražila da se Fondaciji zabrani da nudi besplatne udžbenike preko sajta besplatnabiblioteka.com kao i putem društvenih mreža.

U saopštenju se navodi da je, ubrzo nakon toga, izdavačka kuća Klet je još jednom tužila fondaciju „Alek Kavčić“.

„I ovog puta od suda se traži potpuno ista privremena mera, odnosno izdavačka kuća Klet i ovom, drugo tužbom, zahteva da fondacija prekine da nude besplatne udžbenike na sajtu besplatnabiblioteka.com kao i preko svih ostalih vidova javnog oglašavanja. I za ovu drugu tužbu su poslali potpuno isti odštetni zahtev kao i za prvu, i to u iznosu od 3.660.000,00 dinara“, saopštila je Fondacija.

Dodaje se da u drugoj tužbi izdavačka kuća Klet tuži fondaciju „Alek Kavčić“ za obmanjujuće oglašavanje.

„Tvrde da udžbenik u PDF formatu zapravo nije udžbenik, i ako se PDF forma udžbenika može pronaći na velikom broju sajtova obrazovnih institucija kako u svetu, tako i u Srbiji. Izdavačka kuća Klet smatra i da se PDF format ne može koristiti na časovima jer je zabranjena upotreba elektronskih uređaja, iako je grad Beograd najavio da će od ove školske godine svim osnovcima, od 1. do 4. razreda pokloniti tablet računare“, navodi Fondacija u saopštenju.

Aleksandar Alek Kavčić, profesor na Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, u SAD, počeo je od januara da nudi besplatne udžbenike za obrazovanje u Srbiji, koji su u elektronskoj formi na internetu, a koji su bili dostupni i za štampu. Taj potez je kritikovalo više izdavačkih kuća, uz tvrdnje da se time narušavaju autorska prava.

Izvor: Fondacija Alek Kavčić Foto: Printscreen / Youtube

Advertisement