Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 7mph N
Humidity: 47%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
50°F
50°F
48°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 48°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

PRAVDA JE POBEDILA! Đoković porazio Australiju na sudu! A sad po 21.trofej! (VIDEO)

Sudija Keli je presudio da je Novak Đoković oslobođen, nakon ponovnog pregleda predmeta. Naređeno je da Vlada Australije plati sve troškove, da on bude na slobodi u roku od 30 minuta i da mu se vrate pasoš i lični predmeti.

Odluku suda potvrdio je i Novakov advokat Nik Vud.

Međutim, tužilac Kristofer Tran preti i kaže da ministar za Imigracije ima poslednju reč. Prema njegovim rečima, on i dalje ima pravo da deportuje Đokovića. Nije još gotovo.

Ako to odluči, Đokoviću će biti zabranjen ulazak u Australiju naredne tri godine.

06.40 – Da pojasnimo – rok za zabranu deportacije Novaka pomeren je sa 06 časova na 10 časova. Što znači da se do 10 časova mora doneti presuda. Naravno, ili da se dodatno pomeri taj rok.

06.33 – Očekuje se u narednih 30 minuta nastavak suđenja, najverovatnije u 07.00. I tada ćemo konačno dočekati odgovore od tužioca na brojna pitanja od strane advokata Novaka Đokovića.

06.32 – Veliki broj navijača već 7 sati boravi ispred suda. Šta oni rade, možete viditi u direktnom prenosu koji se nalazi na početku ovo bloga.

https://www.youtube.com/watch?v=JNByzUgTtug

06.26 – Postoji mogućnost da će sudija lično ispitivati Novaka! Čeka se potvrda te informacije.

06.01 – Nova pauza! Ovoga puta u trajanju od 30 minuta. Pogađate razlog – tehničkih problemi.

06.00 – Produžetak boravka za Novaka u Australiji koji je isticao 06.00! Sudija mu je produžio boravak do 10.00 i ujedno insistirao da dođe na suđenje. Nove informacije iz Australije govore da će se, ipak, sve završiti danas.

05.51 – Beli kombi je napustio hotel Park pošto je Novaku Đokoviću dozvoljeno da se preseli na drugu, nepoznatu adresu, kako bi na daljinu mogao da prati sudski postupak. Gardijan Australija ne može da potvrdi da li je teniska zvezda bila u kombiju, kojem su zatamnjeni prozori i koji je napustio centar. Na licu mesta je bila dodatna policija i velika gomila medija koja je fotografisala kako je odlazila. U ponedeljak popodne, sudija saveznog okružnog suda Entoni Keli naložio je da australijske granične snage moraju dozvoliti Đokoviću da izađe iz imigracionog centra u Karltonu kako bi mogao da gleda saslušanje s druge lokacije. On će danas da se vrati u hotel ako njegova žalba ne bude okončana.

KONAČNO NA SLOBODI: Novak Đoković je u belom kombiju napustio imigracioni pritvor, koji licemerno zovu hotelom

04.50 – Novaku Đokoviću je dozvoljeno da izađe iz hotela Park, u kojem se nalazi od kada mu je ukinuta viza, dok traje sudski spor.

04.05: Pauza za ručak je sat i 15 minuta. Ostanite uz Mozzart Sport. Iz minuta u minut ćemo vas izveštavati o suđenju Novaka protiv Australije.

04.00 – Pauza od pola sata je u Melburnu. Tran navodi kako će u ime vlade odgovoriti na Đokovićeve argumente posle pauze za ručak. Prvo kaže da će proći kroz to kako je Đoković dao odgovor posle obaveštenja da mu je ukinuta viza. Zatim će objasniti kako proceduralna pravičnost nije uskraćena jer je odluka o tome kada treba započeti intervju regulisana statutom. On kaže da će se veći deo usmenog podneska odnositi na proces koji je delegat sledio pri donošenju odluke o ukidanju Đokovićeve vize.

03.55 – Noćas ne spava ni Banjaluka.

https://twitter.com/GrandeDeki5/status/1480236449211502592?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1480236449211502592%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.mozzartsport.com%2F

03.40 – Savetnik savezne vlade Tran tvrdi da sudija Entoni Keli ne može da utvrdi da su zvaničnici graničnih snaga vršili pritisak na Đokovića tokom procesa intervjua. Keli odgovara da bi bio „najviše nerad na raspoloživim dokazima“ da sugeriše stvarnu nameru pritiska, ali to ne ubija poentu da je Đoković osećao pritisak. On kaže da su u periodu od oko osam sati delegati utrčavali i izlazili iz sobe za intervjue, koja se snimala, pa se Đoković osećao pod pritiskom.

03.34 – Đokovićevi advokati su završili svoje usmene podneske i predložili puštanje našeg asa iz pritvora.Sada reč ima Kristofer Tran, savetnik savezne vlade, koji će govoriti oko pola sata pre pauze.

03.31 – Vud kaže da je Đokoviću trebalo dati više vremena da razgovara sa svojim predstavnicima pre nego što je viza ukinuta.

Nije bilo nikakvog razumljivog razloga da mu se ne dozvoli to više vremena. Ponašanje delegata i oficira bilo je nerazumno“.

03.22 – Sada prelazimo na transkript razgovora između Đokovića i pripadnika Granične službe. Viza našem asu je ukinuta u 7.29 časova, a Novak je obavešten u 7.42. Tražio je do 8.30 ujutru da odgovori na obaveštenje o otkazivanju i morao je da razgovara sa advokatima. Vlada je odluku donela na osnovu onoga što je on do tada pružio. Vlada predlaže da se „odgovor“ koji je dao Đoković računa kao odgovor na obaveštenje o ukidanju vize, dok se Đokovićev savetnik ne slaže s tim.

03.10 – Savezni okružni sud je objavio nalog koji pokazuje da je sudija Entoni Keli pristao da dozvoli Đokoviću da gleda ročište van hotela Park gde se nalazi u pritvoru. U nalogu se ne navodi odakle Đoković gleda današnje ročište.

03.02 – Sudija Keli je naložio je da Novak Đoković takođe prisustvuje saslušanju putem video linka. Novak je sada u prostoriju koja je odabrana od njegovog advokata.

03.00 – Vud kaže da delegat ministra koji donosi odluku o ukidanju vize Đokoviću nije pružio dokaze da prethodna infekcija Kovidom-19 nije valjan razlog za medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv ulaska u Australiju. I u tom slučaju, jedini dokaz na koji se može osloniti su smernice koje kažu da se vakcinacija može odložiti do šest meseci od infekcije kao valjan razlog za medicinsko izuzeće.

02.56 – Vud kaže da Đoković ne pokušava da tvrdi da je u potpunosti vakcinisan protiv Covid-19, i da se to ne traži kao deo ovog slučaja.

02.50 – Đokovićev savetnik Nikolas Vud sada prolazi kroz proces u Australijskog registru za imunizaciju za one koji ne mogu da se vakcinišu protiv Covid-19 iz zdravstvenih razloga.

Ovo je valjan razlog za privremeno izuzeće za akutno teško zdravstveno stanje… PCR je potvrdio infekciju“, kaže Vud.

On je dodao da nije preporučljiva vakcinacija i da bi imala ograničenu korist za nekoga ko je nedavno imao Covid-19, u kombinaciji sa rizikom od štetnog efekta.

02.39: Novakovi poštovaoci ispred suda čekaju na odluku. Spreman je i šampanjac.

02.36 – Uskoro se očekuje izlaganje suprotne strane.

02.21 – Najnovija informacija koju je objavio Novakov brat Đorđe glasi da su Novakovi advokati završili izlaganje i da za 15 minuta kreće izlaganje suprotne strane.

02.12 – Suđenje je nastavljeno!

02.10 – Slavni američki teniser, a kasnije još uspešniji trener AgasijaMarijaNišikorija i još nekih tenisera Bred Gilbert se oglasio na Tviteru i prokomentarisao dosadašnji tok suđenja.

“Džoker je definitivno sve jači kako meč odmiče”.

02.07 – Još jedna jako bitna stavka na kojoj insistira advokat Vud (pre prekida)je što je delegat na aerodromu probao da odgovori Đokovića od pozivanja advokata izjavom da mu ni on ne može pomoći, jer nema načina da mu pomogne.

01.57 – Suđenje je prekinuto jer je opet pukao video link zbog prevelikog opterećenja. Sudija kaže da će se proces nastaviti kada se veza rastereti.

01.56 – Advokat Vud je rekao da je federalna vlada samim tim što je izdala vizu Đokoviću, poručila mu da je „OKda dođe“. Kada je ispalo da ima problem kada je stigao u Melburn, sud je čuo da je Đoković ostao zatečen i da je rekao: „Ako postoji neki problem, ja ne znam šta je“ i da je zatražio da priča sa advokatom. Sudija Keli je dodao je da je Đoković rekao zvaničnicima da nikada ne bi ni krenuo za Australiju da je mislio da ne ispunjava uslove za ulazak u zemlju.

01.54 – Advokat Vud trvdi da je Novak dokaze o medicinskom izuzeću pokazao i pre ukrcavanja u avionu u Dubaiju i posle sletanja u Melburn. Dokument koji je pokazao je bio potpisan od strane šefa medicinskog tima teniskog saveza Australije.

01.52 – Sudija Keli čita delove transkripta događaja tokom časova saslušanja na aerodromu: “U ranim jutarnjim časovima u četvrtak ujutru, u četiri časa, osobi je naređeno da ugasi telefon, da u potpunosti ostane bez mogućnosti komunikacije do perioda od 7:42 časa. Đoković je rekao delegatu: „Ako mi date dovoljno vremena dok se probude ljudi iz Teniskog saveza, moj agent, da mi dozvolite da se putem telefona čujem s njima, moći ćemo zajedno da iskoristimo mogućnost da vam dostavim sve što vam je još potrebno“.

01.47 – Sudija Keli: “Transkript sa aerodroma pokazuje da mu je uskraćeno vreme da razgovara sa advokatima ujutro pre nego što mu je ukinuta viza”.

01.45 – Vud kaže da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije pre nego što je Novak krenuo na put, reklo da Đoković ispunjava kriterijume za slobodno putovanje i da ne zahteva odlazak u karantin. Dao je dokaze koji nisu bili obavezni i ispunio uslove. Vud kaže da bi svaka razumna osobana Novakovom mestu pretpostavila da je uradio sve što treba. Đoković je na po dolasku na aerodrom u razgovoru sa službenicima uradio sve kako treba iako je bio zbunjen.

01.40 – Sudija Keli: “Gospodin Đoković je bio pomalo naivan i da je službencima sve što su tražili i zahtevali od njega”.

01.36 – Ovo lepo zvuči. Sudija Keli“Ono što me posebno interesuje je status dokumenta koji nije prihvaćen od strane delegata koji donosi odluku o vizi. Profesor i eminentni kvalifikovani stručnjak specijalista su odobrili medicinsko izuzeće. Pored toga potvrdila ga je i nezavisna komisija koju je sastavila država Viktorija. I taj dokument je delegat dobio u ruke. Na kraju pitanje koje moram da postavim je: Šta je ovaj čovek mogao više da uradi?“

01.34 – Advokat Vud je odgovorio da je “Novak dao sve od sebe da pribavi sve dokaze i da je pokazao dokaze za medicinsko izuzeće pre nego što se ukrcao na avion”.

01.33 – Sudija Keli kaže da je Novak službenicima na aerodromu rekao: “Ako mi dozvolite da razgovaram sa nekim ljudima, pokušaću da vam dam objašnjenje za ono što želite”.

01.27 – Novakovi branioci tvrde da je srpski teniser sve dokumente koje je trebalo da dostavi da bi ušao u Australiju dostavio nadležnim institucijama pre nego što je sleteo u državu.

01.26 – Sudija Keli je tražio pauzu.

01.21 – Đokovićevi advokati i sudija Keli razgovaraju o mogućnosti da im se dozvoli duže vremena za iznošenje odbrane od prvobitno dozvoljenih 120 minuta. I izgleda da ide u tom smeru da će im biti dozvoljeno da govore pola sata duže.

01.19 – Advokat Vud je rekao da je u aplikaciji za vizu Đoković izneo zahtev za medicinskim izuzećem od vakcine, u kojem nije stajalo da je neophodan dokaz za izuzeće. Ali da je Đoković svakako dostavio i taj dokaz. A, u pitanju je mogućnost kontraindikacija na vakcinu.

01.14 – Nik Vud kaže eda službenici nisu poštovali proceduru kako treba i optužuje australijsku vladu za poptuni nedostatak dokaza.

01.09 – Novakov advokat je rekao da viza nije odbijena iz konkretnog razloga već zbog mešavine dva razloga što ne bi trebalo da je relevantno. On kaže da granični službenici nisu dali validno objšanjenje o namerama vlade Australije da suspenduje vizu Đokoviću. Po pravilima bi neko kome se ukida viza trebalo o tome ranije da bude obavešten i da mu se dozvoli vreme za reakciju. Kod Novaka to nije bio slučaj.

Tekst: Serbian Times/MozzartSport/Kurir Foto: Instagram ATP

YOU MAY LIKE