Chicago
45°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 39°F
Wind: 13mph N
Humidity: 86%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
46/34°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

POZITIVNI VETROVI IZ ČIKAGA: Srpska Narodna Odbrana obeležila godišnjicu Pupina, najavljene nove akcije i uključivanje mladih

U petak naveče je u prostorijama Srpske narodne odbrane u Čikagu održano skup povodom godišnjice smrti velikog srpskog naučnika i osnivača ove organizacije, Mihajla Pupina.

Skup koji je dupke napunio salu SNO otvorio je novi predsednik Dragan Vujošević, koji je podsetio na veliku istoriju i tradiciju ove organizacije, ali i najavio budućnost koja bi trebala da se temelji na novim, mladim snagama i pokolenjima srpske zajednice u Americi.

NAJAVIO BOLJE DANE: Novi predsednik SNO Dragan Vujošević

Zatim je najavio specijalnog gosta, Milana Mrkšića, uvaženog profesora sa Northwestern univerziteta, koji je održao pomen- predavanje o životu i radu Mihajla Pupina.

Citirajući epohalno Pupinovo autobiografsko delo “Od pašnjaka do naučenjaka”, za koje je svojevremeno dobio Pulicerovu nagradu, Mrkšić je podfsetio na neverovatnu životnu priču mladića iz Idvora, koji je sa samo 50 centi došao u Ameriku sledeći svoje snove i postao uvaženi priofesor i naučnik čiji su izumi unapredili život na planeti zemlji.

Govorio je zatim o odnosu dva velika srpska naučnika, Tesle i Pupina, koji je bio pun kontroverzi, završivši vrlo uspešno predavanje podsećanjem na velike Pupinove zasluge za pozicioniranje srpske države u međunarodnoj zajednici za vreme i posle Prvog svetskog rata, u čemu su najveću podršku pružile upravo SAD i njen tadašnji predsednik Vudro Vilson, inače veliki prijatelj Mihajla Pupina.

SJAJNO PREDAVANJA O PUPINU: Milan Mrkšić, profesor Northwestern University

Nakon što je profesor Mrkšić sišao sa bine pozdravljen aplauzima, ponovo je uzeo reč predsednik Dragan Vujošević, koji je najavio da će na tradicionalnoj proslavi Vidovdana gost SNO biti veliki srpski pesnik, akademik Matija Bećković.

Srpska Narodna Odbrana je jedna od najstarijih i najznačajnijih srpskih organizacija u Americi (osnovana još 1914.godine), koja je proteklih decenija preživela teške trenutke, najviše kao posledicu komunističkog progona, koji je eskalirao 1977.godine godina, kada je u redakciji njihovog lista Sloboda masakriran tadašnji glavni urednik lista Dragiša Kašiković i njegova poćerka Ivanka Milošević.

PREPUNA SALA: Srpska zajednica se u velikom broju odazvala na poziv SNO

Poslednjih godina SNO nije bio naročito aktivan u srpskoj zajednici, pa se sa velikim zanimanjem očekuju promene koje je najavio novi predsednik Dragan Vujošević.

Organizacije poput SNO su potrebne srpskoj dijaspori, ne samo kao čuvari tradicije i bogate istorije, već i kao lučonoše i nosioci promena koje su potrebne i neophodne da bi se naša zajednica u Americi bolje organizovala, na način da bude od koristi njenim pripadnicima, ali i matici Srbiji u kompleksnim odnosima sa vašingtonskom administracijom.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Ivana Milano/Dragan Vujošević

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)