Chicago
70°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 74%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 1
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/61°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

POUBIJALI CELO SELO PRED OČIMA UNPROFORA: Zločin nad Srbima u Mirlović Polju već 30 godina bez kazne!

Dokumentaciono informativni centar Veritas oglasio se povodom 30 godina od stradanja Srba u Mirlović Polju, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Šestog septembra 1993. godine, ujutro oko 6:30 časova u selo Mirlović Polje, u blizini Drniša, koje se nalazilo pod kontrolom vlasti Republike Srpske Кrajine (RSК), upala je diverzantsko-teroristička grupa iz sastava Hrvatske vojske (HV) i izmasakrirala 7 srpskih civila. Selo je bilo mešovitog hrvatsko – srpskog nacionalnog sastava, ali je većina stanovništva, upravo zbog blizine fronta, ranije napustila selo, tako da se u vrijeme ovog događaja u njemu nalazilo nešto srpskih civila, koji su, ohrabreni prisustvom UNPROFOR a, koji je godinu i po dana ranije preuzeo ulogu zaštitnih snaga na području RSК, ostali da čuvaju kuće i stoku.

Marija Trzin kći Ilije (1928) i njena komšinica Ljubica Trzin kći Stevana (1938) toga jutra pognale su ovce na ispašu i kada su počele padati granate po selu sklonile se u podrum jedne kuće. Čuvši kucanje na podrumskim vratima krenule su da provjere ko to kuca i čim su se otvorila vrata, jedan hrvatski vojnik je u podrum ubacio bombu, koja je na licu mjesta usmrtila Ljubicu, a Mariju teško izranjavala. Tek uveče Mariju ju je pokupila grupa srpskih vojnika i odvezla u kninsku bolnicu i tako joj spasili život.

Sutradan je u selo došla civilna zaštita RSК u pratnji pripadnika Civilne policije UN-a radi asanacije terena. Pored tijela Ljubice Stevanove pronašli su i tijela ostalih 6 civila: na zgarištu njihovih kuća pronašli su zapaljene leševe Milana Bibića (1926) i njegove supruge Vasilije (1926), te Ljubice Trzin kćeri Petra (1937), koje je još dogorjevalo, dok su tijela Bože Bibića (1907), njegove supruge Božice (1912) i Marte Šarac (1907) pronašli kod seoske lokve. Ubijena Šarac Marta je rođena sestra ranjenoj Mariji Trzin, kojoj je i muž Ilija (1924) poginuo u februaru iste godine u rodnom selu od ispaljene granate sa hrvatskih položaja.

Istoga dana sva tijela su i pokopana na mjesnom groblju bez obdukcije. Desetak dana kasnije, po nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Кninu, u prisustvu vojnih posmatrača UN-a i vojnog ljekara britanskog bataljona u sastavu snaga UN-a, izvršena je ekshumacija a potom i sudsko medicinski pregled tijela od strane sudskog vještaka Кaran Željka iz Banjaluke, koji je sačinio kompletan vještački nalaz, u koji su imali uvid i predstavnici UNPROFOR-a.

Iako se ovaj događaj odigrao pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločin nad Srbima počinjen u Mirlović Polju.

PROČITAJTE VIŠE:

Na osnovu informacija do kojih je došao “Veritas”, napad na Mirlović Polje izvela je Deveta bojna “Rafael vitez Boban”, jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koja je dobila ime po ustaškom pukovniku i generalu iz Drugog svjetskog rata, koja je u to vrijeme bila u sastavu 114. brigade HV-a, kojom je komandovao Marko Skejo iz sela Ružić kod Drniša.

To je isti onaj lik koji je godinama na državnoj proslavi “Oluje” u Кninu, bez ikakvih posljedica, marširao sa svojim crnokošuljašima, sa ustaškim amblemima na uniformama, uzvikujući ustaški pozdrav “Za dom spremni”, osim ove godine kada ga je policija, iako je bio pozvan od organizatora (Vlade), nevoljko sprečila da uđe u Кnin. Razlog promjeni stava organizatora prema Skeji nalazimo u ovogodišnjem predsjedavanju Hrvatske sa Međunarodnom asocijacijom za sjećanje na holokaust.

U novembru 2011. godine “Veritas” je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na njihov zahtjev, dostavio svu raspoloživu dokumentaciju za ovaj zločin, koje je nakon sprovedenog predkrivičnog postupka, predmet ustupilo hrvatskom tužilaštvu, pred kojim se istraga još uvijek vodi protiv NN.

Upravo zbog neefikasnosti istrage pred hrvatskim pravosuđem, porodice ubijenih Mirlovićpoljčana, pravdu traže, na osnovu člana 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

U Mirlović Polju je 1991. godine živjelo 188 Srba. U septembru 2023. godine u Mirlović Polju ne živi nijedan Srbin.

POVEZANE TEME:

NEZAPAMĆENO IŽIVLJAVANJE: Davor kažnjen 1.000 evra u Hrvatskoj jer je pevao ovu pesmu, i to u Srbiji!

“UBIĆU TE, NIKO TE NEĆE NAĆI”: Pijani Hrvat krvnički prebio konobara iz Srbije, udario ga glavom u nos!

SRAMAN IZLIV MRŽNJE: Poznata hrvatska književnica Srbe uporedila “sa bubama koje ne možeš istrebiti”!

Izvor: Veritas
Foto: Wikimedia Creative Commons, Pixabay

YOU MAY LIKE