Chicago, IL
70°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 14mph NNE
Humidity: 51%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 7
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
68°F
68°F
66°F
66°F
66°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 55°F
73°F / 57°F
70°F / 57°F

Published 10 months ago

By Antonije Kovačević

POTRESNI PRIZORI IZ SLOVENIJE: Voda nosi sve, najmanje troje mrtvih, evakuiše se Celje, šteta u milijardama! (FOTO, VIDEO)

Zastrašujuće slike poplava danas dolaze iz Slovenije, gde je do sada najmanje tri osoba poginulo od posledica nevremena i katastrofalnih poplava koje su zahvatile Sloveniju.

Situacija je izuzetno ozbiljna, na terenu je vojska, a aktiviran je i akcioni plan Vihra koji predviđa aktiviranje snaga Slovenačke vojske u slučaju prirodnih katastrofa većih razmera i obezbeđuje pomoć vojnika Slovenačke vojske sistemu zaštite od prirodnih i drugih nepogoda.

Situacija je najteža u Koruškoj, ponekad čak i haotična, rekao je za STA pokrajinski komandant civilne zaštite Alan Matijević. Nabujala Mislinja srušila je most na magistralnom putu Dravograd-Slovenj Gradec u Otiškom Vrhu, neprohodno je i nekoliko drugih puteva.

Mnoga područja su poplavljena, a na pojedinim mestima nema pijaće vode i signala za mobilni telefon.

Poplavljene ulice i kuće, izlivene reke, spasioci na terenu i zabrinuti građani samo su neki od prizora koji danas dolaze iz Slovenije.

Podaci Agencije za životnu sredinu (ARSO) pokazuju da je u delovima severne, severozapadne i centralne Slovenije palo više od 100 milimetara kiše u roku od 24 sata, što je u prosečna mesečna količina padavina.

Ljudi su morali da budu evakuisani iz nekoliko delova zemlje, uključujući dolinu Ličnice u opštini Medvode severozapadno od Ljubljane.

Helikopterima slovenačke vojske spasavaju se najugroženiji.

Nevreme u Sloveniji je najgoru situaciju stvorilo u oblasti Škofje Loke, u dolinama Selca i Poljana koje su odsečene od sveta zbog poplavljenih puteva.

Počela evakuacija u Celju

Počela je evakucija stanovništva u Celju zbog postojanja opasnosti od izlivanja rijeke Savinje, a Laško je odsječeno, javljaju slovenački mediji.

Zbog izrazito loše hidrološke prognoze i velike verovatnoće izlivanja Savinje, kreće evakuacija celog područja Lišća na desnoj obali i Trubarjeve, Malgajeva do Ljubljanske ulice, celog starog dela Celja od centra grada na levoj obali reke.

U Celju su zatvorene trgovine, banke i ustanove. U Laškom ulazak i izlazak iz grada nisu mogući, te se i tu razmišlja o evakuciji stanovnika.

Izvor: Blic Foto: Nataša Kupljenik/Mi-Press/Profimedia, Gregor Ravnjak/AP

PROČITAJTE JOŠ:

SLOVENIJA JE POD VODOM: Ljude spasavaju helikopterima sa krovova kuća, proglašena vanredna situacija! (FOTO, VIDEO)

FILMSKA PRIČA ELIZABETE SA KOSOVA: Kao bebu je ostavili u podrumu, usvojio je bračni par iz Amerike, sad ona želi da usvoji dete iz Zvečanske!

“MISLILA SAM DA JE BEOGRAD KAO DUBAI”: Džulijen se zbog studija doselila iz Ugande i za samo dva meseca naučila srpski! (VIDEO)

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Zašto sad mrzimo Jokića zbog osobine zbog koje ga inače najviše volimo?

YOU MAY LIKE