Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

“POSTOJIMO 50 GODINA, OVAKAV SLUČAJ NIKADA NISMO IMALI”: Oglasio se direktor škole u koju će biti prebačen ubica iz “Ribnikara”!

Učenik koji je počinio ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar”, nastaviće školovanje kao đak Osnovne škole “Dr Dragan Hercog”, a u narednim danima treba da bude završena procedura oko zvaničnog upisa u tu školu. O svemu tome oglasio se i Zoran Aleksić, direktor ove škole.

Aleksić je potvrdio da dečak trenutno još uvek nije upisan u tu školu, i da se još ne zna po kom modelu će nastaviti osnovnoškolsko obrazovanje, kao i da će ta odluka biti doneta u saradnji sa lekarima.

OŠ “Dr Dragan Hercog” jedina tog tipa u Srbiji

Zoran Aleksić podseća da je ova škola jedina u Srbiji koja omogućuje obrazovanje bolesne dece, bilo da su kod svojih kuća ili na bolničkom lečenju.

-Škola postoji više od 50 godina i svako dete koje se nađe u bolnici, a po mišljenju lekara bude sposobno da prati nastavu, postaje naš učenik. Mišljenje lekara u našem radu je veoma važno. U školi postoje timovi koji prilagođavaju nastavu i patologiji i svakom detetu ponaosob, što nije nikakva novina. To se radi i u redovnim školama jer je svako dete individua. Što se tiče pomenutog slučaja, ministarka prosvete je juče rekla da je učenik u bolnici i on po zakonu ima pravo na osnovno obrazovanje šta god da je uradio. Sve ostalo je u domenu lekara i pravosuđa – kaže Aleksić.

On objašnjava da se u radu sa učenicima na bolničkom lečenju koriste različiti modeli i da se još ne zna koji će biti primenjen u konkretnom slučaju, demantujući informacije koje su pojavile u javnosti da će za njega biti organizovana onlajn nastava.

Aleksić pojašnjava način rada sa decom koja se nalaze na bolničkom lečenju:

-Mi radimo sa decom individualno u kućnoj nastavi i individualno u bolničkoj nastavi. U tom slučaju učitelj i nastavnik određenog predmeta dolazi kod deteta i realizuje se ono što je previđeno propisanim planom i programom – navodi Aleksić.

Drugi model je nastava u bolnicama, u kojima se, gde je to moguće, formiraju grupe i odeljenja sa najmanje četiri, a najviše 10 učenika.

-Tu se radi kao u bilo kojoj školi samo su grupe manje i odeljenja su kombinovana. Imamo decu do koje tokom lečenja u bolnici ne možemo da dođemo fizički, jer recimo primaju hemioterapiju, nalaze se na intenzivnoj nezi ili je u toku postoperativni tok. Takvim učenicima nastavnici pripremaju pisane materijale koje dostavljaju najčešće preko roditelja koji sa njima borave u izolaciji ili preko medicinskog osoblja na tom odeljenju. Četvrti model po kome smo pioniri je nastava na daljinu i ona se koristi za decu koja boluju od nekih teških bolesti. Za njih se onlajn nastava odvija u realnom vremenu, koriste se platforme, deca mogu međusobno da komuniciraju preko video kanala. Za nas je obrazovanje kreativan čin i tako ga treba jedino shvatati, gde vi prilagođavate nastavu potrebama učenika – kaže direktor Aleksić.

Nikada nisu imali decu ubice

Govoreći o tome da li je tokom svoje dugogodišnje karijere (na čelu OŠ “Dr Dragan Hercog” se nalazi dve decenije) imao primer da je neki učenik bio smešten u bolničkoj ustanovi jer je počinio ubistvo, Aleksić kaže da nije.

-Imali smo decu koja su bila autodestruktivna sa tendencijom izvršenja samoubistva, ali ovakav slučaj nikada nismo imali. Ovo je presedan za sve nas, i duboko saosećam sa porodicama ubijene dece. Ovaj događaj me je i kao roditelja i kao prosvetnog radnika duboko uzdrmao – kaže Aleksić.

On napominje i da u našoj zemlji ne postoji srednja škola za učenike koji su na bolničkom lečenju jer srednje obrazovanje nije obavezno.

-Srednje škole se sve više otvaraju za naše učenike. Oni nastavljaju školovanje i u gimnazijama i u srednjim stručnim školama. Naši učenici na kraju osmog razreda polažu završni ispit kao i svi drugi đaci, popunjavaju listu želja i upisuju se u srednje škole – naveo je direktor.

Majka tražila da nastavi školovanje

Podsetimo, priča o tome šta će biti sa školovanjem dečaka koji je počinio masakr dospele su u žižu interesovanja kada se pojavila informacija da je njegova majka tražila da njeno dete nastavi školovanje.

Kasnije je Danica Grujičić, ministarka zdravlja da maloletni dečak više nije đak “Ribnikara”, te da će dečak školovanje moći da nastavi jedino u okviru školske ustanove zatvorenog tipa “Dr Dragan Hercog”.

PROČITAJTE VIŠE:

UBICA IZ “RIBNIKARA” IZBAČEN IZ ŠKOLE: Evo gde će ubuduće da pohađa nastavu!

“ANA, SVAKE NOĆI SPAVAM SA TVOJOM SOVOM, SEĆA ME NA TEBE”:Potresno pismo drugarice ubijene iz Ribnikara!

PRIPREME ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU NAKON MASAKRA: “Ribnikar” se oporavlja, evo koliko prvaka je upisano!

Izvor: Kurir
Foto: Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

YOU MAY LIKE