Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 13mph S
Humidity: 87%
Pressure: 29.65"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
54°F
54°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
37°F / 30°F
37°F / 25°F
37°F / 30°F
46°F / 34°F

Published 1 year ago

By admin

POSTIGNUT KOMPROMIS: Ipak nema prekida pregovora Srbije i EU!

Najveće grupacije u Evropskom parlamentu dogovorile su kompromisni amandman na Nacrt izveštaja o strategiji proširenja kojim se Evropskoj uniji predlaže prekid pregovora sa Srbijom ako ne uvede sankcije Rusiji. Prema našim informacijama, tekst amandmana je blaži u odnosu na ono što piše u aktuelnom Nacrtu izveštaja i u njemu se ne pominje prekid pregovora sa Srbijom.

O Nacrtu izveštaja o strategiji proširenja evroparlamentarci raspravljaće na Spoljnopolitičkom odboru EP, koji je zakazan za 13. oktobra, a glasanje o konačnoj verziji rezolucije uslediće verovatno u novembru.

Do tada će evroposlanici moći da podnose amandmane, a najveće grupacije u EP – socijalisti, zeleni, liberali i narodnjaci napravili su kompromisni amandman koji se odnosi na Srbiju i on će gotovo sigurno biti usvojen.

Taj amandman je blaži u odnosu na stavku koja se nalazi u Nacrtu izveštaja.

“Unaprediti pristupne pregovore sa Srbijom, samo ako se ona uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za proces proširenja”, piše u amandmanu.

U njemu se ne pominje mogućnost prekida pregovora EU sa Srbijom, ukoliko ne uvede sankcije Rusiji. Ipak, nikakav napredaka ka EU neće biti moguć bez uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, ali i bez značajnog napretka u reformama. Reforme se ne pominju u aktuelnom Nacrtu.

Nakon što je Nikola Selaković u Njujorku potpisao Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije sa Sergejom Lavrovim, stizale su oštre reakcije iz EU, u kojima je između ostalog navedeno da bi to mogao da bude signal za prekid pregovaračkog procesa sa Srbijom.

Poslanica grupacije Zeleni u EP Viola fon Kramon je nakon potpisivanja dokumenta Selakovića sa Lavrovim rekla da bi to mogao da bude signal za zamrzavanje pregovaračkog procesa EU sa Srbijom.

I druga po veličini grupacija u EP – Evropske socijaldemokrate saopštile su da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavilili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE