Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 32%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
55°F
54°F
52°F
50°F
48°F
SatSunMonTueWed
50°F / 37°F
61°F / 41°F
64°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 39°F

Published 4 years ago

By admin

POSLEDNJI SARAČ U ZAPADNOJ SRBIJI: Perko jedini još uvek pravi kaiševe i uzde od čiste kože (FOTO)

Većina zanatskih radnji u Srbiji izgubila je bitku sa industrijom. Mnogo manje se danas cene vešte ruke vrednih majstora, a više se veruje mašinama. Međutim, Perko Кuvekalović iz Čačka upeo je da se izbori sa modernizacijom, pa njegova saračka radnja i danas radi punom parom.

„Majstor sarač stvara proizvode od kože, mahom kaiševe koji se posle koriste za amove ili za konjske uzde. Zanat sam učio od starih majstora, već tri decenije bavim se ovim poslom i još uvek imam svoje mušterije, nisu zaboravili svog starog zanatliju“, kaže Perko za RINU.

Njagovi proizvodi poznati su na vašarima širom Srbije, kao njegov rad svima onima koji su potrebne usluge tog zanata.

“Najviše ima potrebe ko se bavi konjarstvom jer svu opremu koja im je potrebna ja proizvodim i prolazi kroz moje ruke na veslu to je glavni alat u ovom zanimanju, i često se dešava da kod mene kupe nov proizvod ili već postojeće koje imaju donesu na prepravku u skladu sa njihovim željama”, rekao je Perko.

U skromnoj radionici svega ima što majstor sarač što može da napravi od kože, a onima kojima je stalo do kvaliteta i danas kucaju na njegova vrata.

“Retki su majstori kao što je Perko u zapadnoj Srbiji, da nije njega morali bi da idemo čak u Vojvodinu, a i po najmanji kvar i ili problem kada mi konj napravi”, kazao je dugogodišnji prijatelj i mušterija Mladomir Addžić.

Danas ovaj vredni čovek čuva svoj zanat kao oči i svojim radom ga brani od odumiranja.

“Кao što sam i ja ovaj zanat naučio od svojih predaka, poznato je da se prenosi sa kolena na koleno u mojoj porodici, bilo ko da je imao želju da nauči rado bih mu izašao u susret i preneo mu moje znanje koje sam sticao kroz svoj radni vek”, dodao je ovaj čačanski zanatlija.

Možda je savremena industrija unela kvantitet u proizvode sarača, ali ipak je kvalitet u rukama Perka Кuvekalovića iz Čačka.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE