Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 6mph SW
Humidity: 38%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
52°F
50°F
46°F
45°F
43°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
45°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

POSLEDNJA VEST! Ambasada SAD pozvala američke državljane da hitno napuste Rusiju!

Američka ambasada u Rusiji pozvala je Amerikance da odmah napuste zemlju zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali i rizika od, kako su naveli, proizvoljnog hapšenja ili uznemiravanja ruskih agencija za sprovođenje zakona.

“Ne putujte u Rusiju zbog nepredvidivih posledica ruske invazije na Ukrajinu. Državljani SAD koji žive ili putuju u Rusiju moraju odmah da napuste zemlju”, navodi se na sajtu.

Ambasada je saopštila da ruske službe bezbednosti hapse američke državljane pod lažnim optužbama, da im uskraćuju pravične i transparentne tretmane, ali i da ih osuđuju u tajnim suđenjima, uključujući američke državljane uključene u verske aktivnosti.

Rusija je pokrenula krivični postupak protiv američkog državljanina zbog sumnje za špijunažu, saopštila je u januaru ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), prenosi Euractiv.

Reuters je podsetio da su Sjedinjene Američke Države više puta upozoravale svoje građane o napuštanju Rusije, te ističe da je takvo javno upozorenje bilo u septembru, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju.

Izvor: Kurir.rs/Euractiv/Reuters Foto: Ivan Sekretarev (AP)

YOU MAY LIKE